Banalnie prosty przepis na domową musztardę
Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów. Większość osób kupuje ją po prostu w sklepie. Okazuje się, że z łatwością można ją przygotować w domowym zaciszu. Własnej roboty musztarda za każdym razem wychodzi obłędnie pyszna.
Nie da się ukryć, że musztarda często gości na polskich stołach. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych potraw, a nawet najzwyklejszych kanapek. Mało kto spodziewałby się, że przyrządzenie własnej musztardy może być tak proste.
Domowa musztarda o wiele lepsza od sklepowej
Musztarda z całą pewnością zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Potwierdza to, chociażby sama popularność tego charakterystycznego sosu. W sklepach można dostać różne rodzaje musztardy, jednak żaden z nich nie dorównuje tej, którą przygotujemy samodzielnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
10 łyżek gorczycy
5 łyżek octu winnego
5 łyżek wina białego wytrawnego
2 łyżki wody
odrobina soli
szczypta pieprzu
łyżeczka cukru
odrobina zmielonej kolendry
Prosty przepis na pyszną domową musztardę
Na początku gorczycę łączymy razem z octem, winem i wodą. Mieszankę wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Wówczas gorczyca odpowiednio nasiąknie. Kiedy czas dobiegnie końca, ziarna przekładamy do miski.
Gorczycę blendujemy tak, aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodajemy do niej sól, pieprz, cukier i kolendrę. Oczywiście nic nie stroi na przeszkodzie, by wypróbować również inne dodatki.
Do domowej musztardy możemy dodać papryczki chili, chrzan, czosnek lub ulubione zioła. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Gotowy sos przekładamy do słoików. Jeśli musztarda wyszła zbyt gęsta, wówczas wystarczy dodać do niej trochę wody i wymieszać.
Domowej roboty sos warto wykorzystać do przygotowania pysznych kotletów schabowych. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, która musztarda jest najzdrowsza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Joli