Smakosze.pl

Canva/ajafoto

Banalnie prosty przepis na domową musztardę

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów. Większość osób kupuje ją po prostu w sklepie. Okazuje się, że z łatwością można ją przygotować w domowym zaciszu. Własnej roboty musztarda za każdym razem wychodzi obłędnie pyszna.

Nie da się ukryć, że musztarda często gości na polskich stołach. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych potraw, a nawet najzwyklejszych kanapek. Mało kto spodziewałby się, że przyrządzenie własnej musztardy może być tak proste.

Domowa musztarda o wiele lepsza od sklepowej

Musztarda z całą pewnością zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Potwierdza to, chociażby sama popularność tego charakterystycznego sosu. W sklepach można dostać różne rodzaje musztardy, jednak żaden z nich nie dorównuje tej, którą przygotujemy samodzielnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 10 łyżek gorczycy

  • 5 łyżek octu winnego

  • 5 łyżek wina białego wytrawnego

  • 2 łyżki wody

  • odrobina soli

  • szczypta pieprzu

  • łyżeczka cukru

  • odrobina zmielonej kolendry

Prosty przepis na pyszną domową musztardę

Na początku gorczycę łączymy razem z octem, winem i wodą. Mieszankę wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Wówczas gorczyca odpowiednio nasiąknie. Kiedy czas dobiegnie końca, ziarna przekładamy do miski.

Gorczycę blendujemy tak, aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodajemy do niej sól, pieprz, cukier i kolendrę. Oczywiście nic nie stroi na przeszkodzie, by wypróbować również inne dodatki.

Do domowej musztardy możemy dodać papryczki chili, chrzan, czosnek lub ulubione zioła. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Gotowy sos przekładamy do słoików. Jeśli musztarda wyszła zbyt gęsta, wówczas wystarczy dodać do niej trochę wody i wymieszać.

Domowej roboty sos warto wykorzystać do przygotowania pysznych kotletów schabowych . W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, która musztarda jest najzdrowsza .

Domowa musztarda smakuje przepysznie
Canva / zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]