Niezwykły sposób na puszyste domowe naleśniki
Smakowite naleśniki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przeważnie najbardziej pożądane są placki cechujące się wyjątkową puszystością. Taki efekt można osiągnąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy wzbogacić ciast na naleśniki o szklankę piwa.
Puszyste naleśniki są sporą pokusą dla smakoszy. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Mało kto pomyślałby, że naleśniki wyjdą perfekcyjnie, jeśli znajdzie się w nich piwo. Wystarczy zaledwie jedna szklanka napoju.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Naleśniki będą puszyste jak nigdy dotąd
Nie da się ukryć, że naleśniki są jedną z najbardziej kultowych potraw. Większość smakoszy oczekuje po plackach należytej puszystości. Już wcześniej wspominaliśmy o sposobie, za którego sprawą osiągniemy taki efekt . Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna metoda.
Naleśniki z piwem? Trzeba przyznać, że mało kto pomyślałby o takim połączeniu. Warto jednak zauważyć, że to właśnie piwo potrafi się intensywnie pienić. Nie zaszkodzi wykorzystać tej właściwości podczas przyrządzania domowych naleśników.
Piwo sprawi, że naleśniki będą o wiele bardziej puszyste. Dodatkowo wybór odpowiedniego trunku sprawi, że ciasto zyska ciekawszych walorów smakowych. Oczywiście polecamy wykorzystanie piwa bezalkoholowego. Do wyboru są rozmaite rodzaje od pszenicznego, po takie, które wyróżniają się owocowym smakiem. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Wyjątkowe naleśniki są w zasięgu ręki
Przepis na puszyste naleśniki zaskakuje prostotą. Nikt nie powinien mieć z nim najmniejszych problemów . Na początku należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
300 g mąki pszennej
-
szklanka piwa
-
szklanka mleka
-
60 g masła
-
2 jajka
-
odrobina soli
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do niej mleko oraz piwo. Całość wzbogacamy o roztopione masło oraz jajka. Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć tak, aby powstało jednolite ciasto. W tym celu warto skorzystać z miksera.
Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Warto wiedzieć, jak to robić by ciasto nie przywierało . Naleśniki w takim wydaniu z pewnością spotkają się z aprobatą domowników.
Do naleśników dobrze sprawdzą się dodatki w postaci podsmażonych warzyw oprószonych serem . Jednak równie dobrze możemy zaserwować je z domową konfiturą. Wszystko zależy od tego, na jaki smak mamy ochotę.
(Canva / Yana Gayvoronskaya)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Share Info