Smakosze.pl
Jak upiec karkówkę w rękawie?

Canva (stockfotocz, Getty Images)

Jak piec karkówkę w piekarniku?

3 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Długość pieczenia karkówki ma ogromne znaczenie. W zależności od tego, w jaki sposób i ile czasu zajmie nam jej obróbka, mięso będzie smakować zupełnie inaczej. Długość pieczenia zależy oczywiście od kilogramów mięsa. Ciekawy sposób na jej przyrządzenie zdradziła Ania Starmach.

Sezon grillowy ruszył pełną parą. Jednak pogoda nie zawsze pozwala nam na upieczenie pysznej karkówki z grilla. Wtedy pomocny może okazać się przepis na karkówkę z piekarnika. Trzeba jednak pamiętać o paru ważnych zasadach.

Jak długo piec karkówkę w piekarniku?

Pieczenie karkówki nie jest najtrudniejszym zadaniem, ale warto zastosować się do paru porad, które mogą okazać się pomocne przy jej przygotowaniu. W jednym z naszych artykułów poruszyliśmy już temat pieczenia karkówki w rękawie, tak, by była soczysta. Teraz skupimy się bardziej na długości jej pieczenia w piekarniku. 

Uniwersalną zasadą dotyczącą pieczenia karkówki jest fakt, iż przy karczku pieczonym w całości, na każdy 1 kg mięsa przypada 50 minut pieczenia w 180 stopniach Celsjusza. Z kolei przy mięsie w plastrach pieczenie należy skrócić o 1/2.

Oczywiście przy pieczeniu karkówki kluczową rolę odgrywa również odpowiednia temperatura. Jeśli będziemy piec karkówkę w 220 stopniach C., wtedy mięso w plastrach należy piec maksymalnie 15 minut, w całości 2 razy dłużej, czyli pół godziny

Jeśli jednak zdecydujemy się na pieczenie karkówki dłużej, ale za to w niżej temperaturze, bo w 150 stopniach, wtedy tę pokrojoną w paski pieczemy już 45 minut, a w całości aż 1,5h. Przy zmianie temperatur można przyjąć podobny czas jak przy standardowej obróbce. 

Jaki przepis na karkówkę poleca Ania Starmach? 

Ania Starmach na swojej stronie zdradziła swój własny sposób na karkówkę. Gwiazda programu MasterChef uważa, że najbardziej soczysta karkówka wychodzi, gdy piecze się ją w rękawie. Skomponowała również odpowiednią mieszankę ziół, która sprawia, że mięso jest aromatyczne

Składniki potrzebne do przygotowania karkówki wg przepisu Ani Starmach:

  • Majeranek

  • Czosnek

  • Oregano

  • Sól

  • Pieprz

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

  • Ostra papryka

  • Oliwa z oliwek

  • 1 kg karkówki

Przyprawy należy wymieszać z oliwą z oliwek i nasmarować nimi mięso. Następnie tak zamarynowaną karkówkę odłożyć do lodówki na kilka godzin. Potem mięso powinno się przełożyć do rękawa i piec w rozgrzanym piekarniku.

Źródło: Canva (Sebalos, Getty Images)

Czas pieczenia uzależniony jest od masy mięsa, na 1 kilogram należy przyjąć, tak jak wspominaliśmy wcześniej – 50 min w piekarniku. 

Karkówka świetnie smakuje z tradycyjnymi sosami takimi jak barbecue czy musztardowy. Na zimno będzie świetnie pasowała do sałatki jarzynowej, z kolei na gorąco można podawać ją razem z przypieczonymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Webniusy, Onet Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >