Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i skuteczny sposób na przywierające do patelni naleśniki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:47

Prosty i skuteczny sposób na przywierające do patelni naleśniki

Naleśniki wyjdą obłędnie
Getty Images / fotocelia

Naleśniki często goszczą na naszych stołach i nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Największym problemem jest przyklejanie się ciasta do patelni. W takiej sytuacji warto sięgnąć po popularną przyprawę.

Co zrobić, by naleśniki nie przywierały podczas smażenia?

Przepyszne naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co należy zrobić, by wyszły one bardziej puszyste. Dziś pod lupę weźmiemy sztuczkę, która zapobiegnie przywieraniu placków w trakcie smażenia.

Okazuje się, że naleśniki nie przykleją się do patelni, jeśli przed rozpoczęciem smażenia posypiemy ją solą. Warto pamiętać o tej sztuczce, ponieważ znacząco ułatwia ona przyrządzanie naleśników. Jak ją zastosować w praktyce?

Sól wysypujemy na suchą patelnię. Wystarczy jedna szczypta. Musimy równomiernie rozprowadzić ją po naczyniu. Następnie rozpoczynamy podgrzewanie. Kiedy kryształki przestaną już podskakiwać, zsypujemy sól z patelni.

Gdy na patelni już nie ma soli, wówczas równomiernie smarujemy ją tłuszczem. Warto w tym celu wykorzystać zwinięty w kulkę papierowy ręcznik. Taki zabieg sprawia, że na patelni powstaje ochronna warstwa, która zabezpiecza przed przywieraniem.

(Canva.com / pixelshot)

Jak zrobić idealne naleśniki?

Podstawą naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Istnieje wiele receptur na jego przyrządzenie. Tym razem sięgniemy po przepis na ciasto, które nadaje się zarówno do naleśników na słono, jak i słodko. Co nam będzie potrzebne?

  • 330 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 250 ml mleka

  • 125 ml wody

  • 75 ml oleju

Wszystkie składniki ze sobą łączymy w misce. W tym zadaniu najlepiej sprawdzi się mikser. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jakiej kolejności należy dodawać poszczególne składniki. Po zastosowaniu sztuczki z solą mocno podgrzewamy olej na patelni.

Patelnię zdejmujemy z ognia i dopiero wtedy wylewamy na nią ciasto. Powinno ono pokryć całość powierzchni naczynia. Warto mieć na uwadze to, że przy kolejnych naleśnikach nie musimy już dolewać więcej oleju, ponieważ jest on już w samym cieście. Po kilku minutach smażenia smakołyk przewracamy na drugą stronę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Srebrna patelnia

Zapraszamy na nasz Instagram