Smakosze.pl
Naleśniki wyjdą obłędnie

Getty Images / fotocelia

Prosty i skuteczny sposób na przywierające do patelni naleśniki

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Pyszne placki można zaserwować z różnymi dodatkami. Jednak w trakcie smażenia mogą one przywrzeć do patelni. Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki które

Naleśniki często goszczą na naszych stołach i nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Największym problemem jest przyklejanie się ciasta do patelni. W takiej sytuacji warto sięgnąć po popularną przyprawę.

Co zrobić, by naleśniki nie przywierały podczas smażenia?

Przepyszne naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co należy zrobić, by wyszły one bardziej puszyste. Dziś pod lupę weźmiemy sztuczkę, która zapobiegnie przywieraniu placków w trakcie smażenia.

Okazuje się, że naleśniki nie przykleją się do patelni, jeśli przed rozpoczęciem smażenia posypiemy ją solą. Warto pamiętać o tej sztuczce, ponieważ znacząco ułatwia ona przyrządzanie naleśników. Jak ją zastosować w praktyce?

Sól wysypujemy na suchą patelnię. Wystarczy jedna szczypta. Musimy równomiernie rozprowadzić ją po naczyniu. Następnie rozpoczynamy podgrzewanie. Kiedy kryształki przestaną już podskakiwać, zsypujemy sól z patelni.

Gdy na patelni już nie ma soli, wówczas równomiernie smarujemy ją tłuszczem. Warto w tym celu wykorzystać zwinięty w kulkę papierowy ręcznik. Taki zabieg sprawia, że na patelni powstaje ochronna warstwa, która zabezpiecza przed przywieraniem.

(Canva.com / pixelshot)

Jak zrobić idealne naleśniki?

Podstawą naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Istnieje wiele receptur na jego przyrządzenie. Tym razem sięgniemy po przepis na ciasto, które nadaje się zarówno do naleśników na słono, jak i słodko. Co nam będzie potrzebne?

  • 330 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 250 ml mleka

  • 125 ml wody

  • 75 ml oleju

Wszystkie składniki ze sobą łączymy w misce. W tym zadaniu najlepiej sprawdzi się mikser. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jakiej kolejności należy dodawać poszczególne składniki. Po zastosowaniu sztuczki z solą mocno podgrzewamy olej na patelni.

Patelnię zdejmujemy z ognia i dopiero wtedy wylewamy na nią ciasto. Powinno ono pokryć całość powierzchni naczynia. Warto mieć na uwadze to, że przy kolejnych naleśnikach nie musimy już dolewać więcej oleju, ponieważ jest on już w samym cieście. Po kilku minutach smażenia smakołyk przewracamy na drugą stronę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Srebrna patelnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >