Nigdy nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin i być skażony. Poznasz go po tym detalu
Miód kusi nas smakiem, ale też dobroczynnymi właściwościami dla naszego zdrowia. Jednak nie każdy miód jest wart naszego zainteresowanie. Jak rozpoznać ten, który pochodzi z Chin? Ważny jest tu pewien detal.
Miód słodki i zdrowy, ale nie każdy
Miód dostarcza nam pysznego smaku i chętnie jadamy go z pieczywem, dodajemy do marynat, ciast, czy deserów . Po miód sięgamy, gdy łapie nas przeziębienie i chcemy szybko wrócić do zdrowia. Herbata z miodem i cytryną ma nieocenione właściwości. Ten słodki przysmak ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serca, reguluje ciśnienie krwi i hamuje rozwój miażdżycy.
Jedzenie miodu poprawia też pracę mózgu, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie. Jednak nie po każdy miód powinniśmy sięgać. Ten, który pochodzi z Chin, może być skażony. Omijajmy go szerokim łukiem, ale w jaki sposób rozpoznać taki szkodliwy miód?
Nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin
Niemal połowa miodów, które trafiają do Unii Europejskiej to podróbki, które pochodzą z Chin i Turcji. Zawierają one syropy cukrowe wytwarzane z ryżu, pszenicy i buraków cukrowych. Jednak zgodnie z przepisami europejskimi wszelkie dodatki są zabronione. Dobrej jakości miód powinien mieć 80 procent cukrów i tylko około 20 procent wody.
W przypadku chińskich produktów nie mamy, co liczyć na takie proporcje. Najbardziej jednak niepokoi fakt, że chiński miód może być skażony pestycydami . Zbadano próbki miodu i okazało, że przekroczenie norm jest niemal śmiertelne. To sytuacja niebezpieczna dla pszczół i ludzi. Chiński miód jest bardzo rzadki i nigdy nie twardnieje. Może też uczulać i powodować problemy trawienne.
Jak rozpoznać chiński miód?
Chiński miód rozpoznamy po jego cenie. Słoik takiego miodu, a raczej produktu miodopodobnego kupimy już za kilkanaście złotych. Natomiast polski prawdziwy miód kosztuje więcej. Za litrowy słoik zapłacimy co najmniej 35 złotych. Przeważnie cena oscyluje wokół 45 złotych.
Za miód chiński zapłacimy nieduże pieniądze. Jest on płynny i nigdy się nie skrystalizuje. Nie zawiera tez żadnych grudek i łatwo wyleje się na talerz . Natomiast prawdziwy miód przejdzie proces krystalizacji już po kilku miesiącach. Dlatego zwracajmy uwagę na cenę miodu . Nie ma na nim, co oszczędzać. Nasze zdrowie i właściwości miodu są najważniejsze. Pisaliśmy o patencie na szybki i smaczny obiad. Radziliśmy, jak zrobić kotlety siekane.