Smakosze.pl Produkty Nigdy nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin i być skażony. Poznasz go po tym detalu
Canva/berkay08

Nigdy nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin i być skażony. Poznasz go po tym detalu

4 stycznia 2024

Miód kusi nas smakiem, ale też dobroczynnymi właściwościami dla naszego zdrowia. Jednak nie każdy miód jest wart naszego zainteresowanie. Jak rozpoznać ten, który pochodzi z Chin? Ważny jest tu pewien detal.

Miód słodki i zdrowy, ale nie każdy

Miód dostarcza nam pysznego smaku i chętnie jadamy go z pieczywem, dodajemy do marynat, ciast, czy deserów . Po miód sięgamy, gdy łapie nas przeziębienie i chcemy szybko wrócić do zdrowia. Herbata z miodem i cytryną ma nieocenione właściwości. Ten słodki przysmak ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serca, reguluje ciśnienie krwi i hamuje rozwój miażdżycy.

Jedzenie miodu poprawia też pracę mózgu, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie. Jednak nie po każdy miód powinniśmy sięgać. Ten, który pochodzi z Chin, może być skażony. Omijajmy go szerokim łukiem, ale w jaki sposób rozpoznać taki szkodliwy miód?

miód
Canva/Gago Image
Znany kucharz zdradza, jakie ciasto zrobi na Trzech Króli. Nikt się nie spodziewał, że to takie proste

Nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin

Niemal połowa miodów, które trafiają do Unii Europejskiej to podróbki, które pochodzą z Chin i Turcji. Zawierają one syropy cukrowe wytwarzane z ryżu, pszenicy i buraków cukrowych. Jednak zgodnie z przepisami europejskimi wszelkie dodatki są zabronione. Dobrej jakości miód powinien mieć 80 procent cukrów i tylko około 20 procent wody.

W przypadku chińskich produktów nie mamy, co liczyć na takie proporcje. Najbardziej jednak niepokoi fakt, że chiński miód może być skażony pestycydami . Zbadano próbki miodu i okazało, że przekroczenie norm jest niemal śmiertelne. To sytuacja niebezpieczna dla pszczół i ludzi. Chiński miód jest bardzo rzadki i nigdy nie twardnieje. Może też uczulać i powodować problemy trawienne.

Jak rozpoznać chiński miód?

Chiński miód rozpoznamy po jego cenie. Słoik takiego miodu, a raczej produktu miodopodobnego kupimy już za kilkanaście złotych. Natomiast polski prawdziwy miód kosztuje więcej. Za litrowy słoik zapłacimy co najmniej 35 złotych. Przeważnie cena oscyluje wokół 45 złotych.

Za miód chiński zapłacimy nieduże pieniądze. Jest on płynny i nigdy się nie skrystalizuje. Nie zawiera tez żadnych grudek i łatwo wyleje się na talerz .  Natomiast prawdziwy miód przejdzie  proces krystalizacji już po kilku miesiącach. Dlatego zwracajmy uwagę na cenę miodu . Nie ma na nim, co oszczędzać. Nasze zdrowie i właściwości miodu są najważniejsze. Pisaliśmy o patencie na szybki i smaczny obiad. Radziliśmy, jak zrobić kotlety siekane.

miód
Canva/pixabay
Wrzucam wszystko do jednego garnka i mam obiad na kilka dni. Żałuję, że tak późno znalazłam ten przepis
Kroję pieczarki, układam na ziemniakach i przykrywam mięsem. Ta zapiekanka to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy