Znany kucharz zdradza, jakie ciasto zrobi na Trzech Króli. Nikt się nie spodziewał, że to takie proste
Wkrótce Trzech Króli i z tej okazji polecamy ciasto, które jest tradycyjnym francuskim wypiekiem. Przy tym – zaskakująco prostym. Znany kucharz zdradza tajniki przygotowania tego smakołyku z kremem migdałowym. W środku może kryć się pewna niespodzianka. Jej znalezienie dobrze wróży każdemu smakoszowi.
Ciasto na Trzech Króli z przesłaniem
Trzech Króli świętujemy 6 stycznia, a ten dzień możemy uczynić wyjątkowo pysznym. Wszystko dzięki ciastu, które swoje korzenie ma we Francji. Ten wypiek przyrządza się na Trzech Króli i sama nazwa już brzmi smacznie. Galette des rois w tłumaczeniu oznacza Tort Królewski.
Wszak przede wszystkim takie właśnie ciasto można podać w święto Trzech Króli. Ten smakołyk przełożony jest masą migdałową. W środku można znaleźć niespodziankę. Na smakoszy czeka migdał lub porcelanowa figurka. Temu, kto je znajdzie wróży się bogactwo. Mistrz kuchni, David Gaboriaud, zdradza jak w prosty sposób przygotować ten francuski rarytas.
Wrzucam wszystko do jednego garnka i mam obiad na kilka dni. Żałuję, że tak późno znalazłam ten przepisZnany kucharz zdradza tajemnice przygotowania ciasta
Jeśli myślicie, że przygotowanie tego ciasta, które rządzi we Francji na Trzech Króli, jest trudne, to czeka was miła niespodzianka. Znany kucharz, David Gaboriaud, zdradza tajniki pracy nad tym znakomitym wypiekiem. Okazuje się, że ciasto z masą migdałową jest prostsze do zrobienia, niż myślicie. Mistrz kuchni podkreśla, że trzeba użyć składników dobrej jakości.
David Gaboriaud podpowiada, na co zwrócić uwagę:
Polecam schłodzić gotowe galette około godzinę przed włożeniem do piekarnika, wtedy ciasto francuskie się ładnie listkuje
Tradycja wypiekania tego ciasta we Francji sięga XIV wieku. Ciekawostką jest, że na wschodzie kraju ten przysmak robi się z ciasta parzonego.
Jak zrobić galette des rois z przepisu Davida Gaboriauda?
Składniki na ciasto:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- figurka lub migdał
Składniki na krem migdałowy:
- 80 g masła o temperaturze pokojowej
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych płatków migdałowych
- szczypta soli
- płaska łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki amaretto
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia masła z cukrem Dodaj płatki migdałowe, mąkę i szczyptę soli. Następnie wbij jajko i wlej amaretto. Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego. Włóż do lodówki. Z ciasta francuskiego wytnij dwa kółka o średnicy mniej więcej 20 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż jedno kółko. Wypełnij je kremem migdałowym, ale zostaw 3 cm czystych brzegów,
Włóż w krem figurkę lub migdał. Całość przykryj drugim kółkiem ciasta francuskiego i dociśnij boki. Nożykiem zrób dziurkę w środku ciasta i narysuj linie od środka. Górną część ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Kucharz David Gaboriaud radzi, by gotowe ciasto chłodzić godzinę przed włożeniem do piekarnika.
Następnie piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto mandarynkowe z patelni. Podawaliśmy też przepis na puszyste ciasto dwukolorowe.
Źródło: stronakuchni.pl