Miód to jeden ze zdrowszych produktów spożywczych znajdujących się w niemal każdej kuchni. Powstaje dzięki pszczołom i kilku rodzajom innych błonkówek – wytwarzają one miód dzięki przenoszeniu nektaru kwiatowego niektórych roślin do ula, gdzie ten przekształcany jest w miód za sprawą pszczelich enzymów i kwasu mrówkowego. Następnie pszczoły gromadzą miód w plastrach.
Na skalę przemysłową miód produkowany jest w pasiekach, a więc grupie ulów zarządzanych przez pszczelarza (określanego niekiedy także jako „bartnik”). Miód rzadko jest pozyskiwany z ulów dzikich, stanowiąc raczej lokalny rarytas aniżeli miód przemysłowy.
Miód występuje w wielu różnych rodzajach, które podzielić można przez pryzmat kilku kategorii. Podstawowy podział stanowi o trzech rodzajach miodu – jest to miód nektarowy, miód spadziowy oraz miód nektarowo-spadziowy. Główną różnicę w tym wymiarze stanowi pochodzenie budulca miodu. W przypadku miodu nektarowego jest to nektar kwiatowy, zaś w przypadku miodu spadziowego źródło stanowi spadź owadów żywiących się sokiem roślinnym. Miód nektarowo-spadziowy stanowi oczywiście połączenie obu źródeł.
Miód nektarowy ma delikatny, kwiatowy smak, który jednocześnie jest znacznie słodszy od smaku miodu spadziowego. Ma także jaśniejszy kolor i bardziej płynną konsystencję. Miód spadziowy jest przede wszystkim aromatyczny, nieco gorzkawy i intensywny w smaku. Ma także ciemniejszy kolor.
Zarówno miód spadziowy jak i miód nektarowy dzielą się na osobne rodzaje, zależne od typu oblatywanych przez pszczoły kwiatów, lub drzew stanowiących źródło spadzi. Każdy z tych miodów różni się konsystencją, kolorem i smakiem.
W przypadku miodów nektarowych możemy wymienić takie specjały pszczelarstwa jak miód rzepakowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód malinowy, miód wrzosowy czy miód gryczany. Jeżeli miód powstaje na bazie wielu kwiatów, to określamy go jako miód wielokwiatowy. Analogicznie, wśród miodów spadziowych za przykład może posłużyć miód świerkowy czy miód sosnowy.
Choć regulacje na rynku miodów są coraz bardziej precyzyjne, skutecznie eliminując szereg patologii w branży, to jednak pojęcie miodu oszukanego nadal funkcjonuje w przestrzeni publicznej. Miód oszukany może powstać na skutek szeregu praktyk, które znacząco wpłyną na jakość i wartości odżywcze miodu, w zamian oferując przedsiębiorcy większą wydajność produkcyjną. Chodzi tu przede wszystkim o dodawanie do miodu barwników i aromatów, podgrzewanie miodu lub mieszanie ze sobą wielu jego rodzajów, a także dodawanie do miodu cukru czy syropu glukozowego.
Miód sztuczny z kolei z miodem wspólną ma wyłącznie nazwę. Powstaje on w warunkach laboratoryjnych, będąc efektem podgrzania syropu ziemniaczanego i dodaniu doń aromatów i barwników. Choć może być podobny w smaku i wyglądzie do miodu naturalnego, to nie posiada wartości odżywczych miodu.
Miód jest bogatym źródłem wielu witamin – przede wszystkim B, C i K – oraz składników mineralnych, gdzie wymienić trzeba przede wszystkim potas, żelazo, fosfor, wapń czy magnez. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, reguluje pracę układu pokarmowego, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność. Ponadto, zawarte w miodzie flawonoidy to naturalne antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami.
Pokaż więcej
Dobrej jakości miód jest nie tylko słodki, ale też cenny dla zdrowia. Taki produkt zawiera składniki odżywcze, które wpływają na odporność i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Niestety, nie każdy oferowany w sprzedaży miód jest tak cenny. Jeden z tych, który jest popularny wśród konsumentów, to najgorszy możliwy wybór.
Liście laurowe i jabłka? Połączenie to może wydawać się dość dziwne, jednak nie jest bezpodstawne. Sięgnij po te dwa składniki, efekt cię zachwyci.
Czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie, nie ma świąt bez marynowanego śledzia. Być może co rodzina, to szczególny sposób na przygotowanie tej potrawy. Warto wypróbować ten wariant.
Niewątpliwie picie herbaty pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jednak nie każdy jej rodzaj jest bezpieczny dla zdrowia. Niektórych lepiej unikać, ponieważ mogą źle wpływać na wątrobę lub jelita, a do tego być niekorzystne dla ludzkiego organizmu. Koniecznie sprawdźcie, o jaką herbatę chodzi.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiły się komunikaty o wycofywanych produktach. Sytuacja jest poważna, bo w każdym z trzech artykułów wykryto substancje, które nie powinny trafić do organizmu człowieka. Pomimo działań podjętych przez służby konsumenci są proszeni o ostrożność, a także o zweryfikowanie, czy nie weszli w posiadanie, któregoś ze skażonych towarów.
Na ogół o mrówkach raczej nie można powiedzieć złego słowa, bo są bardzo przydatne i pożyteczne dla ekosystemu ogrodowego. Jednak gdy się mnożą i nagle jest ich bardzo wiele, to mogą pojawić się szkody. Przedstawiamy Wam pomysł na świetną pułapkę na mrówki.
Właściwości zdrowotne miodu są znane od setek lat. Jednak nie wszystkie są tak zdrowe, jak nam się wydaje. Jakich miodów lepiej nie kupować? Na sklepowych półkach możemy spotkać produkty niewarte swojej ceny.
Żeberka w miodzie to fantastyczne danie na niedzielny obiad, którym zachwycimy całą rodzinę. Może być to nieoczywiste, ale ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednio się za to zabrać, ponieważ sekret tkwi w marynacie. Poznajcie przepis na soczyste żeberka.
Miód uległ krystalizacji, a ty, żeby przywrócić go do płynnej formy, gotujesz go w garnku? To jeden z najgorszych pomysłów, który może przyczynić się do zepsucia produktu. Poznaj bezpieczniejszy sposób, a także dowiedz się, dlaczego miód ulega krystalizacji i jak go przechowywać. Już nigdy nie popełnisz błędu.
Miód to symbol natury, smaku i wartościowych składników odżywczych. Jednak nie każdy miód jest wart uwagi. Pewien rodzaj miodu powinniśmy omijać szerokim łukiem. Jest o tym przekonany dietetyk dr Bartek Kulczyński.
Miód to fantastyczny dodatek do wielu rzeczy. Przede wszystkim do herbaty, bo naprawdę miło czasami odstawić cukier na bok i spróbować czegoś innego. Szczególnie że miód jest bardzo zdrowy. Niektórzy myślą jednak, że ten słodki przysmak nie ma daty ważności. Niestety nie jest to prawdą. Koniecznie zapoznaj się z tym, co się dzieje kiedy na miodzie powstaje nalot lub pęcherzyki.
Miód chętnie dodajemy do zimowej herbaty. Zapewnia pyszny smak i dba o naszą odporność. Jednak warto go wykorzystać w przygotowaniu innego, równie lubianego napoju. Dzięki tej sztuczce odkryjesz go na nowo.
Miód ma także inne niż prozdrowotne zastosowanie. Połącz go z kilkoma składnikami, a raz-dwa rozwiążesz popularny problem. Dowiedz się, na czym polega patent, a będziesz stosować go bardzo często i już nigdy nie sięgniesz po drogi produkt ze sklepu ogrodniczego.
Zimą szczególnie zależy nam, by uchronić się przed infekcjami. Jak wzmocnić odporność? Jest na to skuteczny sposób. Trzeba sięgnąć po produkt, który jest nawet bardziej wartościowy od tak lubianego miodu.
Syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Z pewnym dodatkiem doskonale zwalcza kaszel i dobrze smakuje. Ten przepis warto wypróbować w swojej kuchni.
Miód uważany za niezwykle smaczny, naturalny i zdrowy produkt. Jednak, czy miód jest mniej tuczący niż cukier? Prawdę ujawnia dietetyk Michał Wrzosek. Ta informacja zaskoczy niejednego z nas.
Czy miód może się zepsuć? Może, jeszcze jak! Nie zawsze jednak wiemy, czy to już, czy może produkt wciąż nadaje się do jedzenia. Oto jak to sprawdzić.
Czy wiesz, że zwykła surówka z pora może smakować jeszcze lepiej? Poznaj łatwy przepis, a dowiesz się, jaki składnik należy do niej dodać, aby nabrała doskonałego smaku. Taka surówka z pora uświetni każdy obiad. Wystarczy warzywo i sos ze specjalnym składnikiem.
Przez jeden błąd na etykietce sieć sklepów musi wycofać z półek całą partię miodu. A ci, którzy go kupili, mogą zwrócić produkt i odzyskać pieniądze. Dlatego warto zajrzeć do szafki.
Kremowo-owocowo-miodowe ciasto to doskonałe połączenie tradycyjnych świątecznych smaków i ciastek jak z cukierni. Kolorowe warstwy skontrastowane są nie tylko barwami, lecz także fakturami. A całe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć wygląda na dość skomplikowane.
Ze zwykłej przyprawy robimy dziś syrop o niezwykłych właściwościach. Wykorzystujemy niezwykłą moc liści laurowych, by pokonać sezonowe dolegliwości i wzmocnić odporność.
Miód to niezwykle wartościowy smakołyk. Wielu z nas ma go w swojej kuchni i dodaje do herbaty podczas chłodów. Jednak, czy miód może się zepsuć? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
Miód to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Jego prozdrowotne właściwości są niezwykle cenne zwłaszcza o tej porze roku. Dlatego dowiedz się, jak przechowywać miód, a zachowasz w nim wszystko, co najcenniejsze.
Nietrudno dziś o kupną chałwę. Nieco trudniej jednak o dobrą kupną chałwę. A zdrową i dobrą kupną chałwę kupić – to prawdziwa sztuka. Najlepiej zrobić ją samodzielnie.
Wiele rozwiązań dla problemów zdrowotnych znajduje się w kuchni. Dotyczy to w szczególności problemów z cerą – takich jak sucha skóra. Jakie środki warto stosować?
W okresie zachorowań przeziębienie będzie ci niestraszne. Wystarczy, że przygotujesz napój imbirowy, który wzmocni twoją odporność. Jego regularne spożywanie może przynieść także inne pozytywne efekty. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły i przepis.
Myślisz, że miód jest dobry dla zdrowia? Poczekaj, aż poznasz właściwości innego produktu z pasieki. Chodzi o pyłek pszczeli.
Miód jest jednym z najzdrowszych produktów naturalnych. Ten dostępny w sklepach nie zawsze taki jest i należy unikać go jak ognia. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego miodu unikać oraz dlaczego.