Nigdy nie przechowuj w ten sposób pieczywa. Zrobi się zbite i twarde, wiele osób o tym nie wie
Wczoraj kupiłaś świeże pieczywo, a dzisiaj jest twarde jak skała? Być może popełniasz powszechny błąd związany z przechowywaniem. Sprawdź co zrobić, by chleby i bułki dłużej pozostawały świeże. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym artykule.
Chleb musi być świeży
Nie wyobrażamy sobie śniadania bez pieczywa. Chleb jest podstawą naszego jadłospisu i nie ma dnia, w którym byśmy go nie jedli. Najbardziej cenimy pieczywo, które jest smaczne i takie, które najdłużej zachowuje świeżość.
Nieprawidłowe przechowywanie żywności to problem, który obecny jest w wielu domach. Przez proste uchybienia wiele jedzenia marnuje się lub staje się zwyczajnie niesmaczne. Chcesz wiedzieć, jak mieć pod ręką zawsze pyszny i chrupiący wypiek? Koniecznie kontynuuj lekturę.
Jak nie przechowywać pieczywa?
Nigdy nie trzymaj bułek lub chleba w foliowym worku . Takie przechowywanie pieczywa zabija jego świeżość i chrupkość. Dzieje się tak, bo worki są na tyle szczelne, że nie zapewniają dostępu do powietrza.
Pod żadnym pozorem nie wkładaj też chleba do lodówki. To gorsze niż przechowywanie go w foliowym worku. Pomyślałaś pewnie, że skoro lodówka zachowuje świeżość wędlin i warzyw to z chlebem będzie podobnie. A tu klapa. Lodówka sprawia, że pieczywo traci swoją miękkość . Zamienia nasz ulubiony chleb w twardą i zbitą jak kamień masę.
Najlepsza metoda na przechowywanie pieczywa
Założę się, że swoje pieczywo przechowujesz w chlebaku? Nie jest to nic dziwnego, bo większość z nas tak robi. Przy jego zakupie zwróć uwagę, aby posiadał otwory, które zapewnią pieczywu cyrkulację powietrza . Bez tego ani rusz. Dopiero wtedy chlebak będzie miał odpowiednie zastosowanie.
Absolutnie najlepszym sposobem na przechowywanie chleb jest lniany woreczek . Naturalny materiał zapewnia przepływ powietrza, zachowując przy tym chrupkość i smak pieczywa. W połączeniu z dobrym chlebakiem będzie najlepszą metodą na przechowywanie chleba i bułek. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka z marchwi oraz sposób na domową mozzarellę .