Akrylamid. Brzmi groźnie? I słusznie. To substancja, która jest na celowniku dietetyków i lekarzy nie od dziś. Badania pokazują, gdzie można ją znaleźć.
Co podać na śniadanie? Tu zawsze sprawdzi się pieczywo z pyszną pastą kanapkową. Wyjątkowe smarowidło z jesiennego warzywa doda smak i koloru każdej kanapce.
Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo chleba lub musimy zrobić większy zapas, na przykład na przedłużony weekend. Pieczywo z czasem wysycha i nie jest już takie smaczne. Jednak jest też na to dobra rada. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i ustrzec się przed marnowaniem żywności.
Jeśli marzą Ci się chrupiące domowe bułki, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz ciasto, z którego powstaną niemieckie nocne bułeczki. Następnego dnia zachwycą smakiem i chrupiącą skórką.
Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie, dzieli się z nami swoim przepisem na bułeczki. Mają one nieco nieoczekiwany składnik. Jest nim puree z dyni – łatwy półprodukt, który o tej porze roku powinien często gościć w naszych kuchniach.
Oto prosty przepis na jasny chleb pieczony w dużej formie. Drożdżowy wypiek smakuje idealnie. Nic dziwnego, że chleb jest jednym z najbardziej symbolicznych wypieków na świecie. Dziś właśnie, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba.
Oto niezwykle prosty przepis na chleb z bardzo nietypowego składnika. Choć nie zawiera ani grama mąki, wyglądem do złudzenia przypomina klasyczny bochenek kupiony w piekarni. Co innego smakiem – tutaj czujemy raczej lubianą kaszę.
Henia Foks przypomniała przepis na kluski na parze. Ten dość rzadko dziś spotykany dodatek do obiadu zasługuje na uwagę. A z tą recepturą jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Proste śniadanie na ciepło z odsmażanych bułek z apetycznym farszem. Pozwoli wykorzystać stare składniki, ale przede wszystkim zapewni energię na długie godziny.
Chodzi za Tobą coś pysznego? Przygotuj bułeczki gyros. Wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku są pełne znakomitego nadzienia. Gyrosa w takim wydaniu jeszcze nie próbowałaś.
Zapomnij o zwykłych tostach, a tym bardziej o pieczywie. Przygotuj pomysłowe śniadanie bez chleba. Ten pełnowartościowy posiłek zapewni ci energię na cały dzień. To tak proste, jak genialne.
Delikatna i puszysta chałka wydaje się jednym z tych wypieków, które trudno osiągnąć w domowych warunkach. Jednak przepis nie jest trudny i z pewnością sprawi, że będziesz częściej sięgać po ten przysmak.
Biedronka wprowadza nową funkcję w kasach samoobsługowych. Ułatwi zakup pieczywa i dzięki niej klienci zaoszczędzą masę czasu. Dowiedz się, co zmieni wprowadzona zmiana i dlaczego warto z niej skorzystać. Zakupy samoobsługowe jeszcze nigdy nie były tak łatwe.
Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskawicznie.
Dzięki temu kuchennemu trikowi nie musimy dodawać do kotletów mielonych bułki tartej. Zastąpi ją składnik, który sprawi, że potrawa będzie równie soczysta. Jest obecny w polskiej kuchni od stuleci, prawdopodobnie dłużej niż jakiekolwiek bułki czy chleby.
Żółty, słodkawy, aromatyczny i bardzo zdrowy. Taki jest ten chleb z dodatkiem dyni. To świetne sezonowe pieczywo, które łatwo przygotować w warunkach domowych.
Kto lubi pajdę ze smalcem? Wielu smakoszy za nią przepada. Youtuber Książulo nie potrafi jej sobie odmówić. Skosztował zatem popularnego rarytasu na dożynkach i opinią podzielił się w sieci. Aż takiej reakcji widzowie się nie spodziewali.
Proste smażone placki pszenne z parzonego ciasta to doskonała przekąska na imprezę. Wystarczy podać je z dipami, by nakarmić gości, a ich przygotowanie nie kosztuje w ogóle wysiłku. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta z użyciem wrzątku.
Wybór pieczywa w dzisiejszych sklepach jest tak duży, że decyzja nie jest łatwa. Co gorsza jednak, nie pozostawia miejsca na błędy. Próba ich poprawek grozi konsekwencjami. Wiedzieliście o tym?
Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Chleb chlebowi nierówny. Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu z popularnych sklepów i powiedziała, na co zwracać uwagę. Te fakty zaskoczą każdego, bo nie każdy chleb jest tak samo zdrowy. W wyborze właściwego pieczywa nie pomagają marketingowe zabiegi producentów.
Bułki ze sklepu odejdą w niepamięć, jeżeli przygotujesz je sama. Przepis jest banalny, a smak pieczywa nie do pobicia. Zrób i o doskonale chrupiących bułkach przekonaj się sama. Od teraz ty i twoja rodzina będziecie cieszyli się świeżym pieczywem podczas każdego śniadania.
Kupujesz świeży chleb, a on w krótkim czasie pleśnieje i staje się niesmaczny? Wszystko przez nieodpowiedni sposób przechowywania pieczywa. Dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać, a już nigdy nie wyrzucisz pieczywa.
Masz dość nieświeżego pieczywa ze sklepu? Poznaj przepis na bułki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie. Ich świeżość oraz smak podpisuje każdemu, a co najważniejsze są znacznie lepsze niż pieczywo z popularnych marketów.
Czy irytuje cię, kiedy inni klienci macają pieczywo w sklepie? Ta powszechna czynność jest niehigieniczna i po prostu niesmaczna. Istnieje jednak sposób, aby temu zapobiec i pochodzi z zagranicy, gdzie sprawdza się całkiem nieźle. Czy przyjmie się on również w naszym kraju?
Jeśli jadasz bułkę na śniadanie, to wypróbuj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Pyszne i szybkie w przygotowaniu pozwoli przyjemnie rozpocząć dzień.
Wypróbuj przepis Kuronia na bułki wrocławskie, a już nigdy nie kupisz tych z piekarni. Są nie tylko smaczniejsze, ale też dłużej zachowują świeżość. Zrób je w swoim domu na śniadanie i zaskocz domowników. Będziesz piekła je kilka razy w tygodniu.
Czy na pewno poprawnie przechowujesz chleb w upalne dni? Jeden błąd sprawi, że chleb zepsuje się szybciej. Dowiedz się, czego unikać i jak przechowywać pieczywo, a już zawsze będzie świeże.