Ścieram marchew i mieszam ją z prostymi dodatkami. O przepis na moje ciasteczka zabiega nawet teściowa
Tradycyjne twarde ciastka o lekko słodkim smaku przygotowywane były na Kurpiach od setek lat. Nazywane tam fafernuchami, korzystały z naturalnej słodyczy warzyw. W tym przepisie główną rolę odgrywa marchewka. Zapomnij klasycznym o cieście marchewkowym, zamiast niego wypróbuj te zaskakujące kąski.
Fafernuchy – cóż to
Najbardziej znane ciastka w Polsce to zapewne pierniki. Zwane tak od słowa „pierny”, czyli pieprzny, mają być pikantne i twarde. Fafernuchy to ich mniej znani kuzyni. Ta dziwna nazwa także pochodzi od słowa pieprz w jego niemieckiej postaci Pfeffer, do której dodano Nusse – orzechy.
Kurpie nie należały do najzamożniejszych regionów Polski. Puszcze Zielona i Biała były miejscem produkcji owoców lasu, a nie rolnictwa. Stąd tradycyjna postać ciastek wykorzystujących orzechy i miód, a także – jako źródło słodyczy – pastewne buraki. W naszym przepisie podobną funkcję pełni marchewka.
Przestałem kupować mozzarellę w sklepie. Robię ją w domu, z paru składnikówFafernuchy – składniki
Ciekawym przepisem jest ten zaprezentowany przez Elżbietę Pardo z Kruszy koło Turośli. Radio Białystok opublikowało go na swoim kanale na Youtube. To z wykonania p. Elżbiety pochodzą zdjęcia w tym tekście. Proponuje ona użycie mniejszej ilości cukru. Ciastka mogą dzięki temu smakować w sposób zbliżony do tradycyjnych.
Składniki
- 1 kg mąki żytniej
- 1 kg marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dwie garście posiekanych orzechów włoskich
- Sól, pieprz ziołowy
- 2 szklanki cukru
Ciastka marchewkowe – przygotowanie
Marchew obieramy, gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce. Dodajemy do mąki żytniej, umieszczamy w misce pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie dość suche i o wyraźnej, grubej strukturze.
Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią, żeby ciasto się nie kleiło. Formujemy z niego wałek o średnicy ok. 3 cm. Kroimy go na kawałki w kształcie dużych kopytek.
Surowe ciastka umieszczamy na blasze nasmarowanej tłuszczem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Fafernuchy pieczemy przez 20-25 minut. Takie ciastka marchewkowe dobrze się przechowują i smakują nawet kiedy są twarde – podobnie jak pierniki.
Polecamy też przepis na szybkie placki ziemniaczane i tradycyjne PRL-owskie zapiekanki.