Nigdy nie wstawiaj ich do lodówki. Większość Polaków nie ma pojęcia. Fatalny błąd
Przechowywanie w chłodnym miejscu nie koniecznie służy naszym produktom spożywczym. Okazuje się, że niektórym z nich, np. papryce, olejowi rzepakowemu czy pieczywu, niska temperatura panująca w lodówce może wręcz zaszkodzić. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tego, czego nie wstawiać do lodówki.
Zwykło uważać się, ze przechowywanie w lodówce przedłuża przydatność jedzenia do spożycia. Zasady tej nie należy jednak stosować automatycznie do wszystkich zakupionych przez nas artykułów. Czego nie wstawiać do lodówki i dlaczego? Szczegóły poznasz w poniższym tekście.
Czego nie wstawiać do lodówki? Grupy produktów spożywczych
Dla ułatwienia zagadnienia "czego nie wstawiać do lodówki?" produkty spożywcze można podzielić na bardziej ogólne grupy . Dzięki takiemu podziałowi łatwiej będzie zapamiętać, co możemy chłodzić, a czego chłodzić nie powinniśmy . Na szczęście kategorii tych nie jest dużo, przez co łatwo będzie wprowadzić nowo zdobytą wiedze w życie .
Czego na pewno nie wstawiać do lodówki? Na początek poruszmy temat owoców . W lodówce nie trzymamy owoców egzotycznych i dojrzewających , jak np. banany, awokado, ananasy, cytrusy czy mango. Również nasze rodzime jabłka, gruszki, morele i śliwki nie lubią przebywać w chłodzie. Wydzielana przez nie substancja wspomagająca dojrzewanie powoduje szybsze psucie się pozostałego jedzenia w lodówce .
Również niektóre warzywa są tym, czego nie wstawiać do lodówki pod żadnym pozorem. Ziemniaki, marchew i ogórki przez przechowywanie w chłodzie szybciej zaczynają gnić przez nagromadzoną w sobie wilgoć . Ta sama zasada dotyczy tez pomidorów, papryki i cebuli.
Okazuje się, że z lodówką nie lubią się także rośliny strączkowe . Czego nie wstawiać zatem do lodówki i dlaczego? Bób, fasola, soczewica oraz groch , wymieniając te najbardziej popularne, przez trzymanie w lodówce tracą swój czas przydatności do spożycia .
Czego nie wstawiać do lodówki? Te produkty są zaskoczeniem
W chłodnej temperaturze nie powinno przechowywać się chleba . Trzymane w niej pieczywo szybko czerstwieje, traci swój przyjemny smak oraz zdecydowanie szybciej pleśnieje . Czego nie wstawiać do lodówki poza pieczywem?
Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że tym, czego nie wstawiać do lodówki są oleje roślinne . Popularny olej rzepakowy najbardziej lubi stać w temperaturze pokojowej . Trzymana w lodówce oliwa z oliwek wytrąca osad, przez co maleją jej właściwości odżywcze .
Czego nie wstawiać do lodówki poza wymienionymi produktami? Na chłód lodówki n ie narażajmy produktów sypkich , którym zagraża panująca w niej wilgoć. Czosnek może roznieść swój charakterystyczny zapach po pozostałych lodówkowych półkach, a zioła wprost przeciwnie- swój aromat tracą . W lodówce nie przechowujemy także miodu - samo zimno mu nie szkodzi ale sprawia, ze staje się twardy i niemal niemożliwy do użycia. W kwestii przechowywania dowiedz się więcej na temat mrożenia grzybów leśnych . Poznaj ważne zasady dotyczące mycia mięsa drobiowego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki
-
Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
-
Niezwykła zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym. Ideał na jesień