Smakosze.pl Porady Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia
YT / Prosto i Smacznie

Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia

18 grudnia 2023

W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.

Namaczanie grzybów

Grzyby namaczamy, by po tym, jak zakonserwowaliśmy je suszeniem, z powrotem stały się miękkie i jadalne. Trwa to zazwyczaj kilka godzin. W tym czasie do płynu przedostaje się mnóstwo grzybowego aromatu. Znamy sposób, jak go wykorzystać.

Nie warto wylewać wody zmoczenia grzybów do zlewu. Wystarczy kilka prostych dodatków, by zmienić ją w pyszną wigilijną zupę. Koniecznie sprawdź ten banalny, ale smakowity przepis. Podobny znajdziesz w materiale YouTube na kanale Prosto i Smacznie, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.

grzyby moczone w misce.jpg
Canva / Langan
Zapomnij o panierce odpadającej od ryby. Wystarczy znać prosty trik, już nigdy nie zrobisz inaczej

Tradycyjna postna zupa czyli przepis na wodę po grzybach

Wodę po grzybach możesz spożytkować w pyszny sposób Z łatwością przygotujesz z niej prostą i aromatyczną zupę. taka pozycja na stole z pewnością zaskoczy wszystkich biesiadników.

Składniki

  • 250 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu (jak na żurek)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Suszone grzyby opłucz pod kranem . Następnie odstaw je do namoczenia w zimnej wodzie. Odstaw na kilka godzin .

Częściowo namoczone grzyby postaw wraz z wodą na gazie . Gotuj, aż składniki staną się miękkie. Wtedy odcedź je od wywaru i wykorzystaj do innych potraw wigilijnych. Część z nich możesz również przeznaczyć do zupy .

Przygotowanie prostej zupy grzybowej

Wywar po grzybach w razie konieczności rozcieńcz wodą . Dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok 10-15 minut .

Do gotującej się zawartości garnka dolej zakwas z mąki. Dosyp do niej też solidną porcję majeranku . Zupę zamiesza i trzymaj cały czas na ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z lanymi kluseczkami lub odłożonymi wcześniej grzybami .

Domownicy pokochają tę sycąca potrawę . Skomponuje się idealnie z odświeżającą i błyskawiczną sałatką .

zupa grzybowa.jpg
Dar1930
Egurrola przebił Gessler. Za sylwestrową kolację w jego restauracji trzeba zapłacić fortunę
Czy w Wigilię katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno, niektórzy mogą być zdziwieni
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy