Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o panierce odpadającej od ryby. Wystarczy znać prosty trik, już nigdy nie zrobisz inaczej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.12.2023 15:28

Zapomnij o panierce odpadającej od ryby. Wystarczy znać prosty trik, już nigdy nie zrobisz inaczej

smażona ryba
Canva / Dan Totilca

Przez jakiś czas miałem ten problem. Kiedy zdejmowałem z patelni smażoną rybę, na dnie naczynia zostawał po niej plaster panierki. Wreszcie poszedłem po rozum do głowy i teraz znam metodę, jak tego uniknąć. Działa za każdym razem.

Sposób na panierkę odpadającą od ryby

Najczęściej ten problem dotyka nas przy wigilii, kiedy rybę serwujemy w odświętnych okolicznościach. Złociste ukoronowanie naszej tradycyjnej wieczerzy musi wyglądać okazale. Odklejająca się panierka to groźba wymierzona właśnie w tę okazałość. Na szczęście można temu zapobiec.

Największy problem dotyczy zawsze ryby rozmrożonej, która wcześniej kąpała się w lodowej glazurze. Taka ryba ma skłonności do rozpadania się. Poniżej podpowiem wam, jak pozbyć się tego kłopotliwego problemu.

mrożona ryba.jpg
Canva / rlat
Polacy pokochali „owoc bogów”, ale źle go przechowują. Ten błąd jest kosztowny

Jak smażyć rozmrożoną rybę

Kiedy wieczór wigilijny zbliża się wielkimi krokami (i zawsze wtedy, gdy planuję smażoną rybę nawet na zwykły obiad), myślę o moich filetach zawczasu. Rozmrażam je jeszcze poprzedniego wieczora, ale nie na blacie, tylko w lodówce. Im wolniej się rozmrażają, tym większa szansa, że zachowają swoją zwartą strukturę.

Gdy ryba już jest rozmrożona, dokładnie osuszam ją ręcznikiem. Trzeba też koniecznie pozwolić jej poleżeć w temperaturze pokojowej. Powinno to zająć co najmniej pół godziny. To jednak nie wszystko, o czym warto pamiętać.

Smażenie rozmrożonej ryby- tajemnica od babci

Chyba największym sekretem, który znały nasze babcie, a dziś został zapomniany, jest pewien dodatek do panierki. Kiedy używamy mąki pszennej razem z jajkiem i bułką, mamy dużą szansę na odpadającą panierkę. Wystarczy jednak do mąki dodać 20 proc. mąki kukurydzianej. Możemy też w ogóle zrezygnować z tej pszennej, a kukurydzianą pomieszać z ziemniaczaną. Wtedy panierka pozostanie bez zarzutu.

Pamiętaj też, żeby kłaść panierowane filety na rozgrzany tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy albo masło klarowane). Upewnij się, że warstwa tłuszczu na patelni jest dostatecznie gruba. Filet powinien być w niej zanurzony do połowy swojej wysokości.

Zawsze pilnuję też, żeby nie obracać ryby zbyt wcześnie i nie musieć robić tego więcej niż raz. Dzięki temu panierka ma czas, żeby przylec do fileta, a nie do dna mojej patelni. Z tymi sztuczkami i przestrogami zawsze udaje mi się usmażyć idealną rybę.

Ta sztuczka dotycząca pierogów przyda się w niejednej kuchni. Upewnij się, kiedy podczas świąt możesz jeść mięso, jeśli jesteś katolikiem.

usmażona ryba.jpg
Canva / Dejan Kolar