Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować
Fot. Canva/-slav-

Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować

24 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis.

Nietypowy farsz na pierogi

Myśląc o tradycyjnej polskiej kuchni, przed oczami od razu stają talerze z soczystym schabowym, rosołem, ale też pierogami . To ostatnie danie rozpowszechnione przez Polonię szybko zyskało zwolenników na całym świecie. Nie ma się, co dziwić, bo w połączeniu cienkiego delikatnego ciasta i smacznego farszu można się po prostu zakochać od pierwszego kęsa.

Prym wiodą przede wszystkim pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i sera, ale też te z kapustą i mięsem. Czas, więc na zmianę i urozmaicenie tego klasycznego dania. W nowej wersji tak samo zachwyci każdego i nikt nie oprze się dokładce. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis umieszczony poniżej, a nie pożałujesz.

śledzie.jpg
Fot. Canva/atlasstudio
Weź cytrynę i wbij w nią spryskiwacz. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać

Pierogi z zaskakujących składników

Pierogi z przepisu są o tyle nietypowe, że ich farsz powstaje ze śledzi i pieczarek. Takie połączenie, a w szczególności sama ryba może dziwić, ale pierogi wychodzą obłędnie dobre. Skoro znasz już, podstawowe składniki farszu, to najwyższy czas zapoznać się z listą umieszczoną poniżej. Znajdziesz na niej pozostałe potrzebne do przygotowania pierogów produkty.

Składniki:

  • 400 g śledzi matiasów
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki gorącej wody
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami

Przygotowanie pierogów rozpocznij od namoczenia śledzi w wodzie przynajmniej przez 2 godziny. Po tym czasie cebulę drobno posiekaj w kostkę, a następnie zeszklij ją na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę. Podsmaż je razem z cebulą. Kiedy woda odparuje, zaprzestań smażenia i pozostaw je do wystudzenia.

W maszynce zmiel pieczarki wraz ze śledziami, a następnie przełóż je do miski. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki na jednolity farsz. Teraz czas na przygotowanie ciasta.

Na stolnicy rozsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. W kopcu zrób zagłębienie i wlej w nie mleko oraz gorącą wodę. Składniki zagnieć w jednolite i sprężyste ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie podziel je na równe części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu, a następnie sklej krawędzie. Pierogi gotuj, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podawaj okraszone cebulką.

lepienie pierogów.jpg
Fot. Canva/kaileemandelphotos
Żadne nóżki, 100 razy lepszą galaretę robię z innego mięsa. Podaję ją od lat, moja rodzina pieje z zachwytu
Ten sernik pistacjowy to prawdziwy hit. Nie wymaga pieczenia i zawsze sie udaje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy