Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować
Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis.
Nietypowy farsz na pierogi
Myśląc o tradycyjnej polskiej kuchni, przed oczami od razu stają talerze z soczystym schabowym, rosołem, ale też pierogami . To ostatnie danie rozpowszechnione przez Polonię szybko zyskało zwolenników na całym świecie. Nie ma się, co dziwić, bo w połączeniu cienkiego delikatnego ciasta i smacznego farszu można się po prostu zakochać od pierwszego kęsa.
Prym wiodą przede wszystkim pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i sera, ale też te z kapustą i mięsem. Czas, więc na zmianę i urozmaicenie tego klasycznego dania. W nowej wersji tak samo zachwyci każdego i nikt nie oprze się dokładce. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis umieszczony poniżej, a nie pożałujesz.
Pierogi z zaskakujących składników
Pierogi z przepisu są o tyle nietypowe, że ich farsz powstaje ze śledzi i pieczarek. Takie połączenie, a w szczególności sama ryba może dziwić, ale pierogi wychodzą obłędnie dobre. Skoro znasz już, podstawowe składniki farszu, to najwyższy czas zapoznać się z listą umieszczoną poniżej. Znajdziesz na niej pozostałe potrzebne do przygotowania pierogów produkty.
Składniki:
- 400 g śledzi matiasów
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki gorącej wody
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami
Przygotowanie pierogów rozpocznij od namoczenia śledzi w wodzie przynajmniej przez 2 godziny. Po tym czasie cebulę drobno posiekaj w kostkę, a następnie zeszklij ją na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę. Podsmaż je razem z cebulą. Kiedy woda odparuje, zaprzestań smażenia i pozostaw je do wystudzenia.
W maszynce zmiel pieczarki wraz ze śledziami, a następnie przełóż je do miski. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki na jednolity farsz. Teraz czas na przygotowanie ciasta.
Na stolnicy rozsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. W kopcu zrób zagłębienie i wlej w nie mleko oraz gorącą wodę. Składniki zagnieć w jednolite i sprężyste ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie podziel je na równe części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
Za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu, a następnie sklej krawędzie. Pierogi gotuj, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podawaj okraszone cebulką.