Obłędne kotlety z buraków. O niebo lepsze od tradycyjnych mielonych
Klasyczne kotlety mielone są pyszne, jednak nie równają się z pieczonymi kotletami z buraków. Dzięki wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników przygotujesz je bez żadnych problemów. Dodatkowo, z uwagi na brak tłuszczu w przepisie, kotlety są lekkostrawne i znacznie lżejsze, niż tradycyjne mielone.
Kotlety z buraków to pyszna i zdrowsza alternatywa dla mielonych, które bazują na tłustym i kalorycznym mięsie wieprzowym. Jeśli więc jesteś na diecie bądź po prostu chcesz dbać o linię, nasza propozycja nada się wyśmienicie.
Polecamy podać kotlety z buraków z dodatkiem ulubionego sosu, aby jeszcze mocniej podbić smak. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, czy najzwyklejszym sosem koperkowym.
Przepis na zapiekane kotlety z buraków
Składniki:
-
500 g buraków
-
3 łyżki chrzanu
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki bułki tartej
-
1 jajko
-
sól
-
pieprz
-
pęczek świeżego koperku
Zacznij od umycia i ugotowania buraków do miękkości. Obierz je ze skórki, gdy będą jeszcze ciepłe, a następnie zetrzyj je na tarce. Umieść warzywo na sitku i odciśnij je z nadmiaru wody.
Przełóż buraki do dużej miski. Koperek umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Do buraków dodaj koperek, jajko, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz oraz chrzan. Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/dmytrogilitukha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam