Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety z buraków. O niebo lepsze od tradycyjnych mielonych
canva/from_my_point_of_view

Obłędne kotlety z buraków. O niebo lepsze od tradycyjnych mielonych

24 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne kotlety mielone są pyszne, jednak nie równają się z pieczonymi kotletami z buraków. Dzięki wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników przygotujesz je bez żadnych problemów. Dodatkowo, z uwagi na brak tłuszczu w przepisie, kotlety są lekkostrawne i znacznie lżejsze, niż tradycyjne mielone.

Kotlety z buraków to pyszna i zdrowsza alternatywa dla mielonych, które bazują na tłustym i kalorycznym mięsie wieprzowym. Jeśli więc jesteś na diecie bądź po prostu chcesz dbać o linię, nasza propozycja nada się wyśmienicie.

Polecamy podać kotlety z buraków z dodatkiem ulubionego sosu, aby jeszcze mocniej podbić smak. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, czy najzwyklejszym sosem koperkowym.

Przepis na zapiekane kotlety z buraków

Składniki:

  • 500 g buraków

  • 3 łyżki chrzanu

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • pęczek świeżego koperku

Zacznij od umycia i ugotowania buraków do miękkości. Obierz je ze skórki, gdy będą jeszcze ciepłe, a następnie zetrzyj je na tarce. Umieść warzywo na sitku i odciśnij je z nadmiaru wody.

Przełóż buraki do dużej miski. Koperek umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Do buraków dodaj koperek, jajko, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz oraz chrzan. Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.

Kotlety z buraków

Źródło zdjęcia: canva/dmytrogilitukha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy