Smakosze.pl Produkty Obłędne pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami. Zdradzamy niezawodny przepis
canva/arfo, Getty Images

Obłędne pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami. Zdradzamy niezawodny przepis

9 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć typowo pyzy przyrządza się z farszem mięsnym, równie smaczne są z kapustą i grzybami. Jeśli chcesz mieć pewność, że przepis, z którego będziesz korzystać podczas ich przygotowania, jest dobry, sprawdź poniższą propozycję. Dzięki niej z łatwością zrobisz pyzy o oszałamiającym smaku.

Pyzy z kapustą i grzybami są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Trudno też im się dziwić, wszak konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre.

Co prawda nie są tak popularne, jak te z mięsem, lecz wystarczy znać dobry przepis, aby wszystkich niedowiarków do nich przekonać. Pamiętaj, aby farsz doprawić dużą ilością czarnego pieprzu, gdyż powinien być pikantny.

Przepis na pyzy z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g skrobi ziemniaczanej

  • 3 jajka

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 40 g suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • woda po grzybach

  • olej

  • sól

  • pieprz

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw je na kilka godzin, po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut. Kapustę przełóż do osobnego garnka, zalej wodą do przykrycia i gotuj przez 40 minut.

Odcedź kapustę po ugotowaniu i drobno posiekaj. Grzyby odciśnij z nadmiaru płynu i pokrój je. Na patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę. Po zeszkleniu dodaj do niej grzyby i kapustę i smaż przez 20 minut. Przypraw je solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodaj jajko i wymieszaj. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Ugotuj je do miękkości i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Dodaj do nich mąkę, 2 jajka, trochę soli i zagnieć ciasto. Odrywając małe porcje ciasta, zrób kulki, rozpłaszcz je, napełnij nadzieniem i zalep. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza, jakie ziemniaki najlepiej sprawdzają się do wykonania pyz.

Pyzy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy