Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na pyzy?
Pyzy są pysznym ziemniaczanym specjałem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Niewielu jednak wie, że aby wyszły naprawdę smaczne, należy użyć odpowiedniej odmiany ziemniaków. Planując przygotowanie tego rarytasu, zaopatrzcie się w mączyste bulwy, a danie na długo zapadnie wam w pamięć. Odpowiedni wybór ziemniaków sprawi również, że pyzy nie rozpadną się w trakcie gotowania.
Do przygotowania pyz najlepsze będą ziemniaki typu C, czyli takie, w których zawartość skrobi jest naprawdę wysoka. Podczas zakupów zainteresować was więc powinny takie odmiany jak tajfun, bryza, gracja czy bzura. Z nich pyzy wyjdą niezwykle delikatne.
Przepis na idealne pyzy z mączystych ziemniaków
Składniki:
1,5 kg ziemniaków typu C
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
odrobina soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Pół kilograma warzyw gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o niewielkich oczkach i odciskamy z nich płyn, zachowując go.
Miskę z ziemniaczaną wodą odstawiamy na bok do czasu, aż na dnie zbierze się proszek. Ugotowane ziemniaki łączymy z surową pulpą, wsypujemy mąką ziemniaczaną oraz zebrany na dnie miski z płynem z ziemniaków osad. Masę solimy i dokładnie mieszamy.
Formujemy z niej nieduże kulki i od razu wrzucamy je do wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 3 minuty. Następnie wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Pyzy podajemy z wybranymi dodatkami. Będą doskonałe nawet z samą okrasą. Możecie je też zaserwować w towarzystwie kotletów mielonych i duszonej kapusty czerwonej. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: porady.interia