Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Przygotuj obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardzo soczyste. Poznaj przepis na najlepsze smażone kotlety schabowe, każdy będzie prosił o dokładkę.
Schabowe w chrupiącej panierce to danie, które uwielbiamy wszyscy. Tradycyjne kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy namoczysz je w mleku i ulubionej musztardzie i odstawisz na całą noc. Następnego dnia przygotuj panierkę i usmaż je na oleju lub maśle klarowanym, będą idealnie soczyste i pełne smaku.
Kotlety schabowe podaj z ziemniakami ugotowanymi, frytkami lub purée ziemniaczanym. Rewelacyjnym dodatkiem do mięsa jest kapusta zasmażana z kminkiem, ogórki kiszone i fasolka szparagowa- tu poznasz przepis na fasolkę w wersji fit bez bułki tartej , jest przepyszna.
Problem z odklejającą się panierką? Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka pszenna dodana do kotletów sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, a panierka będzie dobrze trzymać się schabu i nie odklei się podczas smażenia.
Przepis na kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie
Składniki na 4 kotlety:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
szklanka mleka
-
łyżka musztardy delikatesowej
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety i przełóż do miski. Musztardę wymieszaj z mlekiem i wlej do wieprzowiny, całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia osusz mięso, oprósz je solą i pieprzem.
Kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
-
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: przyslijprzepis.pl