Obłędnie pyszna biała kiełbasa w sosie śmietanowym
Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem.
Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę.
Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.
Przepis na białą kiełbasę w sosie śmietanowym
Składniki:
-
1,5 kg białej kiełbasy
-
750 ml śmietany 30%
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
15 g masła
-
pęczek pietruszki
Zacznij od ułożenia kiełbas jedna przy drugiej na głębokiej patelni o grubym dnie. Zalej ją wodą tak, aby płyn przykrył ją w 3/4. Postaw patelnię na gazie o średniej mocy i gotuj kiełbasę, aż cała woda odparuje.
Następnie dodaj do mięsa masło, posiekaną w kostkę i obraną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz ziołowy. Podsmażaj wszystko przez 2 minuty, przekręć kiełbasę na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i wlej śmietankę, wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Gotuj kiełbasę jeszcze chwilę do momentu zagęszczenia sosu. Posyp ją z wierzchu siekaną pietruszką i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, jak wybierać wędlinę w sklepie spożywczym.
Źródło zdjęcia: canva/bernjuer, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mmcooking