Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna biała kiełbasa w sosie śmietanowym
canva/AHatmaker, Getty Images

Obłędnie pyszna biała kiełbasa w sosie śmietanowym

19 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem.

Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę.

Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.

Przepis na białą kiełbasę w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1,5 kg białej kiełbasy

  • 750 ml śmietany 30%

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 15 g masła

  • pęczek pietruszki

Zacznij od ułożenia kiełbas jedna przy drugiej na głębokiej patelni o grubym dnie. Zalej ją wodą tak, aby płyn przykrył ją w 3/4. Postaw patelnię na gazie o średniej mocy i gotuj kiełbasę, aż cała woda odparuje.

Następnie dodaj do mięsa masło, posiekaną w kostkę i obraną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz ziołowy. Podsmażaj wszystko przez 2 minuty, przekręć kiełbasę na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i wlej śmietankę, wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Gotuj kiełbasę jeszcze chwilę do momentu zagęszczenia sosu. Posyp ją z wierzchu siekaną pietruszką i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, jak wybierać wędlinę w sklepie spożywczym.

Biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mmcooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy