Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy masło można mrozić? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Adam Moskal
Adam Moskal 19.02.2022 01:00

Czy masło można mrozić? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Masło
canva/Dmitrii Ivanov, Getty Images

Większość z nas przechowuje masło na co dzień w lodówce lub na blacie w maselniczce - są jednak lepsze metody, aby zachować jego świeżość na dłużej. Mrożenie masła w zamrażalniku jest zupełnie możliwe, trzeba jednak pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze warto podzielić kostkę na mniejsze kawałki, aby łatwiej było z niego korzystać, a po drugie oddziel je od produktów z intensywnym zapachem.

Masło stanowi jeden z podstawowych produktów, z którego korzysta się praktycznie każdego dnia. Niezależnie czy stosuje się je do gotowania, smarowania pieczywa czy sporządzania sosów, warto mieć je pod ręką.

Niestety masło ma stosunkowo krótką przydatność do spożycia, jeśli trzyma się je w temperaturze pokojowej na blacie. Niżej zdradzamy najlepsze rozwiązanie, żeby masło wytrwało nawet rok bez psucia.

Jak mrozić masło?

Przede wszystkim na początku zerknij na jego skład. Solony tłuszcz ma dłuższą datę przydatności do spożycia i większą trwałość, w porównaniu do wariantu bez soli. Dlatego kostka z solą może bezpiecznie przeleżeć w zamrażalniku nawet rok - niesolona do pół roku.

Następnie dobrą praktyką jest podzielenie masła na mniejsze porcje, szczególnie jeśli w domu nie mieszka duża rodzina. Nie należy bowiem ponownie zamrażać jedzenie, jeśli zostało wcześniej rozmrożone. Tak można wygodnie wyjąć potrzebną ilość, bez naruszania reszty.

Tłuszcze mają właściwości pochłaniające zapachy, więc zorientuj się, czy w szufladzie, do której masz zamiar włożyć masło, nie znajdują się produkty o intensywnym aromacie. Jeśli tak, przełóż je do innego miejsca zamrażalnika.

Jak korzystać z zamrożonego masła?

Jeśli masz zamiar przy jego pomocy gotować, możesz od razu wrzucić je na gorącą patelnię lub do garnka. Pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się tak samo, jak masło wprost z lodówki.

Problemy zaczynają się, gdy masło ma wylądować na kanapce. Zmrożone na kość nie będzie łatwe w rozsmarowaniu, lecz istnieją triki, aby łatwo sobie z tym poradzić. Najprościej jest zetrzeć masło na tarce, gdyż wiórki szybciej się ocieplą.

Inną metodą może być podgrzanie go w mikrofalówce na najmniejszej mocy przez kilka sekund lub włożenie do nagrzanego wrzątkiem kubka. Ciepłe powietrze wewnątrz naczynia szybko ociepli zimny tłuszcz.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.

Masło

Źródło zdjęcia: canva/lutavia, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram