Obłędnie pyszne muffinki na Halloween. Efektownie wyglądają i jak smakują
Straszne muffinki na Halloween spodobają się nie tylko najmłodszym. Pyszny czekoladowy przysmak udekorujemy maślanym kremem i jadalnymi ozdobami. Nabierze charakteru i zachwyci wyglądem. Spróbujecie?
Prosty i smaczny deser, jakim są muffiny, bez trudu przekształcicie w rarytas w klimacie Halloween. Wystarczy odrobina pysznego kremu na bazie masła i dodatków, nawet gotowych. Dzieci będą zachwycone i zjedzą ze smakiem.
Przepis na muffinki na Halloween
Składniki na muffiny:
-
1 kostka masła
-
300 g brązowego cukru
-
4 duże jaja
-
560 g mąki pszennej
-
90 g kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
250 ml śmietany 18%
-
250 ml mleka
-
szczypta soli
Składniki na krem maślany:
-
250 g masła
-
340 g cukru pudru
-
2 łyżeczki esencji migdałowej lub pomarańczowej
-
1 łyżka mleka
-
barwnik spożywczy w żelu w kolorze pomarańczowym
Do dekoracji:
-
kolorowe posypki/ pisaki
-
czarne ozdoby z plastycznego lukru lub marcepanu
-
orzechy lub suszone owoce
Jak zrobić muffinki na Halloween? Znamy prosty przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy je ze sobą. Masło ucieramy wraz z cukrem, a następnie — gdy już uzyskamy puszystą masę — pojedynczo wbijamy jaja.
Do tak przygotowanej masy dodajemy śmietanę oraz mleko, na zmianę z przesianymi suchymi składnikami. Za każdym razem mieszamy składniki tylko do połączenia. W dołkach formy do muffinek umieszczamy papierowe papilotki.
Każdą z nich wypełniamy ciastem do mniej więcej 3/4 wysokości. Najszybciej zrobicie to, korzystając z rękawa cukierniczego. Muffinki na Halloween pieczemy około 20 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy, czy zanurzony w ciastku patyczek jest suchy. Ostudzony przysmak dekorujemy kremem maślanym i wybranymi dodatkami.
Jak przygotować krem do muffinek na Halloween?
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Gdy uzyskamy jasną i puszystą masę, wlewamy esencję, barwnik oraz mleko. Cały czas miksujemy.
Powinniśmy uzyskać krem, który uda się nałożyć na wypiek, lecz z niego nie spłynie. Jeśli będzie zbyt rzadki, dosypujemy cukier. Do zbyt gęstego wlewamy więcej mleka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne wypieki. Szczególnie polecamy sernik z dynią . Być może też skuszą was wyśmienite gruszki pod kruszonką z aromatycznym sosem waniliowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kucharka zdradziła sekretny patent na uratowanie zbyt tłustego gulaszu. Wystarczy 1 produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama