Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gruszki pod kruszonką z sosem waniliowym. Pyszny deser w sam raz na jesień
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.10.2022 12:38

Gruszki pod kruszonką z sosem waniliowym. Pyszny deser w sam raz na jesień

gruszki pod kruszonką
canva/ManuWe

Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.

Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.

Gruszki pod kruszonką z aromatycznym sosem waniliowym

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek

  • 1,5 opakowania cukru waniliowego

  • sok z cytryny do skropienia

  • masło do wysmarowania formy

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

Składniki na sos waniliowy:

  • 100 ml śmietanki 36%

  • 100 ml mleka

  • laska wanilii

  • 3 łyżki cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 żółtka

Jak zrobić gruszki pod kruszonką? Podane na ciepło z sosem waniliowym smakują obłędnie

Zacznij od przygotowania ciasta na kruszonkę: masło, cukier i mąkę umieść w misce i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.

Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne lub formę do tarty wysmaruj masłem i poukładaj owoce. Skrop je delikatnie sokiem z cytryny i oprósz cukrem waniliowym.

Na gruszki pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz gruszki około 45 minut. W tym czasie przygotuj sos waniliowy: laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka.

Ziarna i całą laskę włóż do rondelka, dodaj śmietankę, mleko i zagotuj. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko i śmietana się zagotują, wyjmij laskę wanilii. Resztę składników wlewaj stopniowo do żółtek, cały czas mieszając.

Przygotowaną masę przelej do rondelka i gotuj na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Gruszki pod kruszonką podaj na ciepło polane sosem waniliowym.

Upiecz również śliwki pod kruszonką, są przepyszne. Z gruszkami upieczesz także proste ciasto czekoladowe. Jest idealne do kawy i herbaty zimowej.

Sos waniliowy
canva/Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: