Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym
canva/Soekaphoto

Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

22 września 2021

W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.

To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prosty i smaczny makaron z grzybami

Składniki:

  • 200 g borowików

  • 150 g makaronu wstążki

  • 1 i 1/2 łyżki oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szalotka lub ćwiartka zwykłej cebuli

  • 200 ml śmietanki 12%

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 4 łyżki tartego sera np. parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki. Wodę zagotowujemy w dużym garnku i solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż stanie się szklista . Dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy .

Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na patelnię z grzybami wrzucamy makaron oraz połowę tartego sera , dokładnie łączymy. Chwilę podgrzewamy, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego

Z borowików z łatwością wyczarujecie pyszny sos grzybowy , doskonały nie tylko do makaronu, ale też do klusek śląskich lub mięsnych pulpecików. Zachęcamy też do wypróbowania naszego przepisu na borowiki marynowane .

grzyby
grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy