Obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe w maślance
Kotlety schabowe zna i lubi chyba każdy. Większość osób z pewnością po rozbiciu plastrów mięsa oprósza je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak jeśli chcecie otrzymać obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe, wcześniej zamarynujcie mięso w maślance. Ten zabieg sprawi, że schabowe wyjdą pyszne jak nigdy.
Pewnie niektórym schabowe już się nieco znudziły i przejadły. Jednak co by nie mówić, jest to danie niezawodne, szybkie i smaczne. Świeżo usmażone smakują doskonale — mają chrupiącą panierkę, a w środku skrywają delikatne, soczyste mięso. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także dużą porcją surówki. Wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.
Mięso na kotlety schabowe warto wcześniej zamarynować. Do tego celu można użyć różnych produktów. Do najlepszych należą mleczne napoje fermentowane. Nie wpływają one na zmianę smaku kotletów, a jednocześnie dzięki zawartości kwasu mlekowego, w naturalny sposób zmiękczają mięso.
Obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe w maślance
Składniki:
-
6 plastrów schabu środkowego bez kości
-
2 szklanki maślanki
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka soli
-
3/4 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka tartej bułki
-
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów
Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Maślankę wymieszaj z pieprzem i solą, zanurz w niej kotlety, przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed smażeniem kotlety wyjmij z marynaty i osącz. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym rozmieszaj jajka z łyżką maślanki.
Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym smalcem i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Odstaw je na 5 minut, by równomiernie rozeszły się w nich soki.
Więcej inspiracji na kotlety schabowe znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie , a także jak zrobić schabowe z kostką .
Źródło zdjęcia: canva/aylinsongor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnianawypasie