Smakosze.pl
Schab z kością

canva/GMVozd, Getty Images Signature

Jak przygotować idealne kotlety schabowe z kością?

18 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Według najlepszych szefów kuchni schab z kością smakuje najlepiej - kość nadaje mięsu więcej smaku, a także zapewnia bardziej regularne gotowanie. Aby usmażyć je idealnie, przed położeniem na patelnie należy każdy kotlet dobrze oprawić. Podstawą jest, oczywiście poza doprawieniem solą oraz pieprzem, nacięcie mięsa przy kości, co pozwoli na równomierne wysmażenie.

Kotlety schabowe z kością najczęściej można dostać w dobrych restauracjach, gdzie kucharze pracują z pasji i chęci przygotowania najsmaczniejszych potraw. W porównaniu do zwykłego schabu, kotlety z kością są znacznie intensywniejsze smaku, a także mają delikatniejszą fakturę.

śledzie

Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Klasyczne schabowe są daniem powszednim, który wiele osób robi wręcz z przyzwyczajenia. Jeśli chcesz poprawić sobie humor lub nakarmić czymś wyjątkowo pysznym swoją rodzinę, sprawdź, jak smakują schabowe z kością. Z pewnością nikt, kto spróbuje ich mięsa, nie będzie zawiedziony.

Jak przygotować schabowe z kością do smażenia?

Na początku oczyść go ze wszystkich błon, ścięgien czy odłamków kości. Nie usuwaj całego tłuszczu, ponieważ niewielka warstwa nada mięsu soczystości oraz więcej smaku. Po porcjowaniu osusz całą powierzchnie mięsa suchym ręcznikiem kuchennym.

Przed smażeniem mięso musi osiągnąć temperaturę pokojową, a więc należy wyjąć je z lodówki na około godzinę przed gotowaniem. Następnie można doprawić je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przed obtaczaniem w składnikach panierki natnij mięso co jeden centymetr przy samej kości. Płytkie nacięcia ułatwią ciepłu penetrację kotleta i równomiernie się usmażą. Możesz mięso również delikatnie rozbić tłuczkiem, jednak nie tak cienko, jak klasyczne schabowe.

Smażenie schabowych z kością

Panierka może składać się tradycyjnie z jajka, mąki oraz bułki tartej, lecz warto także trochę eksperymentować. Doskonale pasuje do schabowych z kością zwykłe ciasto naleśnikowe, japońska tempura czy panierka panko. Po obtoczeniu nie czekaj zbyt długo ze smażeniem, gdyż panierka wchłonie wilgoć i zacznie odpadać.

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju, idealnie do temperatury 170 stopni Celsjusza. Schab smaży się z dwóch stron na jasnozłoty kolor i uzyskanie bardzo chrupiącej panierki. Po usmażeniu przekładaj kotlety na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Takie schabowe podaje się klasycznie z tłuczonymi ziemniakami, ulubionymi surówkami czy mizerią. Jeśli chcesz sobie trochę dogodzić, ziemniaczane puree zamień na frytki lub pieczone chrupiące łódeczki z ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aksamitną jajecznicę z dodatkiem majonezu. Ten tekst pokazuje sposób babć na przywierające do garnka mleko.

Kotlet schabowy z kością

Źródło: canva/MSPhotographic, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smazymy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >