Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce
canva/Mykola Lunov

Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce

13 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.

Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.

Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée , buraki, ogórki kiszone.

Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.

Soczyste kotlety z piersi kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 300 ml mleka

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka?

Mięso umyj, oczyść i podziel na 4 kotlety, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem. Tak przygotowane porcje przełóż do miski, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 10- 15 minut. Po tym czasie kurczaka osusz, oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Mięso panieruj kolejno w rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety z piersi kurczak podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kotlety z piersi kurczaka podane z frytkami i letnią sałatką

Źródło zdjęcia: canva/ Studioimagen73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujemywdomu.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy