Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce
Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.
Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.
Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée , buraki, ogórki kiszone.
Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.
Soczyste kotlety z piersi kurczaka
Składniki na 4 porcje:
-
podwójna pierś z kurczaka
-
300 ml mleka
-
2 jajka
-
bułka tarta do panierowania
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka?
Mięso umyj, oczyść i podziel na 4 kotlety, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem. Tak przygotowane porcje przełóż do miski, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 10- 15 minut. Po tym czasie kurczaka osusz, oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Mięso panieruj kolejno w rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety z piersi kurczak podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Studioimagen73
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
-
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu
Źródło: gotujemywdomu.pl