Smakosze.pl
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada?

canva/nimis69

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków. Najistotniejszym etapem jego przyrządzania jest wyrabianie masy. Będzie skuteczne jedynie wtedy, gdy zakończymy je po pojawieniu się małych pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wypiek nie opadnie. Sprawdźcie, o czym jeszcze warto pamiętać.

Ciasto drożdżowe doskonale smakuje z sezonowymi produktami np. śliwkami czy rabarbarem. O ile etap wyrastania można pominąć, z wyrabiania masy lepiej nie rezygnować. W końcu to właśnie on sprawia, że wypiek wychodzi lekki i puszysty. Podpowiadamy jak go prawidłowo przeprowadzić.

Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Jak wyrobić ciasto drożdżowe, by nie opadło?

Gdy już przygotujemy dobry rozczyn — starannie łącząc cukier z drożdżami, mlekiem i odrobiną mąki — przychodzi czas na zagniatanie. Ważnym punktem tego procesu jest wlewanie stopionego masła lub margaryny.

Po dodaniu mąki i jaj należy stopniowo wprowadzać przestudzony produkt, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką. Mieszanie powinno być bardzo delikatne, a zakończyć je możemy dopiero wtedy, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty.

Od tego momentu zagniatamy masę dłonią. Nie musimy wcale wkładać w ten proces wiele siły. Bardziej istotne jest, by dobrze połączyć składniki, cierpliwie naciągając ciasto i masując je do czasu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

O czym należy pamiętać, przygotowując ciasto drożdżowe?

Ważnym etapem jest wyrastanie wyrobionej masy. Po zakończeniu zagniatania trzeba zatem przykryć miskę z ciastem i pozostawić ją na minimum pół godziny. Dopiero po tym czasie możemy przenieść je do formy.

Pamiętajmy, że masa nie powinna sięgać wyżej niż do połowy wysokości naczynia. W przeciwnym wypadku „wyjdzie” z niego podczas pieczenia. Temperatura wypieku ciasta drożdżowego powinna oscylować w granicach 180 - 220 stopni Celsjusza, a przyrządzanie kończymy wtedy, gdy zanurzony w złotym z zewnątrz placku patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Ciasto drożdżowe pysznie smakuje z owocami

Ciasto drożdżowe pysznie smakuje z owocami

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >