Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada?
canva/nimis69

Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków. Najistotniejszym etapem jego przyrządzania jest wyrabianie masy. Będzie skuteczne jedynie wtedy, gdy zakończymy je po pojawieniu się małych pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wypiek nie opadnie. Sprawdźcie, o czym jeszcze warto pamiętać.

Ciasto drożdżowe doskonale smakuje z sezonowymi produktami np. śliwkami czy rabarbarem. O ile etap wyrastania można pominąć, z wyrabiania masy lepiej nie rezygnować. W końcu to właśnie on sprawia, że wypiek wychodzi lekki i puszysty. Podpowiadamy jak go prawidłowo przeprowadzić.

Jak wyrobić ciasto drożdżowe, by nie opadło?

Gdy już przygotujemy dobry rozczyn — starannie łącząc cukier z drożdżami, mlekiem i odrobiną mąki — przychodzi czas na zagniatanie. Ważnym punktem tego procesu jest wlewanie stopionego masła lub margaryny.

Po dodaniu mąki i jaj należy stopniowo wprowadzać przestudzony produkt, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką. Mieszanie powinno być bardzo delikatne, a zakończyć je możemy dopiero wtedy, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty.

Od tego momentu zagniatamy masę dłonią. Nie musimy wcale wkładać w ten proces wiele siły. Bardziej istotne jest, by dobrze połączyć składniki, cierpliwie naciągając ciasto i masując je do czasu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

O czym należy pamiętać, przygotowując ciasto drożdżowe?

Ważnym etapem jest wyrastanie wyrobionej masy. Po zakończeniu zagniatania trzeba zatem przykryć miskę z ciastem i pozostawić ją na minimum pół godziny. Dopiero po tym czasie możemy przenieść je do formy.

Pamiętajmy, że masa nie powinna sięgać wyżej niż do połowy wysokości naczynia. W przeciwnym wypadku „wyjdzie” z niego podczas pieczenia. Temperatura wypieku ciasta drożdżowego powinna oscylować w granicach 180 - 220 stopni Celsjusza, a przyrządzanie kończymy wtedy, gdy zanurzony w złotym z zewnątrz placku patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Ciasto drożdżowe pysznie smakuje z owocami
Ciasto drożdżowe pysznie smakuje z owocami

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki