Smakosze.pl
Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

canva/papkin

Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pomysł na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj delikatny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, odrobiną śmietany i kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba. Tak podany twarożek jest idealną opcją na wiosenny, świeży posiłek z samego rana.

Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem z dodatkiem kwaśnej śmietany uwielbiam od dziecka. To jedno z moich podstawowych śniadań, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mogę przygotować posiłek z rzodkiewek i szczypiorku, które samodzielnie wyhodowałam.

racuchy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

CZYTAJ DALEJ

Twaróg w połączeniu z odrobiną śmietany jest bardzo delikatny, świeży i puszysty, wystarczy doprawić go solą i pieprzem i mamy śniadanie na dobry początek dnia. Posiłek jest bombą energetyczną i witaminową, a podany z kawą zbożową smakuje rewelacyjnie.

Chudy nabiał, pieczywo i warzywa to dobrze zbilansowane danie, które dostarcza nam błonnika, wapnia, magnezu, potasu i wielu cennych witamin, w tym witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B.

Z twarogu przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i skórką cytrynową, są idealne na obiad w letnie, upalne dni.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250 g chudego twarogu

  • szczypiorek

  • 4-5 większych rzodkiewek

  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem?

Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek. Twarożek rozgnieć widelcem i przełóż do miski, następnie dodaj śmietanę i przygotowane warzywa.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Twarożek podaj z kromką świeżego, pełnoziarnistego pieczywa, smacznego.

Posiekany szczypiorek na desce

Źródło zdjęcia: canva/space-monkey-pics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fotokulinarnie.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >