Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku
Pomysł na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj delikatny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, odrobiną śmietany i kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba. Tak podany twarożek jest idealną opcją na wiosenny, świeży posiłek z samego rana.
Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem z dodatkiem kwaśnej śmietany uwielbiam od dziecka. To jedno z moich podstawowych śniadań, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mogę przygotować posiłek z rzodkiewek i szczypiorku, które samodzielnie wyhodowałam.
Twaróg w połączeniu z odrobiną śmietany jest bardzo delikatny, świeży i puszysty, wystarczy doprawić go solą i pieprzem i mamy śniadanie na dobry początek dnia. Posiłek jest bombą energetyczną i witaminową, a podany z kawą zbożową smakuje rewelacyjnie.
Chudy nabiał, pieczywo i warzywa to dobrze zbilansowane danie, które dostarcza nam błonnika, wapnia, magnezu, potasu i wielu cennych witamin, w tym witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B.
Z twarogu przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i skórką cytrynową, są idealne na obiad w letnie, upalne dni.
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki na 2-3 porcje:
250 g chudego twarogu
szczypiorek
4-5 większych rzodkiewek
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem?
Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek. Twarożek rozgnieć widelcem i przełóż do miski, następnie dodaj śmietanę i przygotowane warzywa.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Twarożek podaj z kromką świeżego, pełnoziarnistego pieczywa, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/space-monkey-pics
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: fotokulinarnie.pl