Obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie
Ziemniaki są wybitnie wdzięcznym warzywem, ponieważ można przyrządzić je na najróżniejsze sposoby - jednym z nich jest zapieczenie ich w musztardzie. Tak przygotowane ziemniaki stają się wyraziste i aromatyczne, więc można podawać je do równie intensywnych w smaku pieczonych mięs. Sprawdzają się również jako prosta przekąska pomiędzy posiłkami.
Pieczone ziemniaki to jedna z najlepszych metod gotowania tych smacznych bulw. Gotowanie w wodzie wypłukuje z nich część wartości odżywczych, a smażenie zwiększa ich kaloryczność. Jeśli chcesz więc jeść zdrowiej, zrezygnuj z dodawania do poniższego przepisu oleju, a będziesz mógł cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem.
Sekretem pieczonych ziemniaczków jest użycie dwóch rodzajów musztardy. Dijon wprowadza ostrość oraz mocny smak, z kolei musztarda francuska poprawia teksturę i nadaje całości lekko słodkiego posmaku.
Przepis na pieczone ziemniaki w musztardzie
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
3 łyżki oleju
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki musztardy Dijon
-
3 łyżki musztardy francuskiej
-
świeża natka pietruszki
-
sok z 1 jednej cytryny
Zacznij od nagrzania piekarnika do 230 stopni Celsjusza. Na blachę połóż papier do pieczenia. Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki wielkości pojedynczego kęsa.
W miseczce umieść obie musztardy, sok z cytryny, olej oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj całość dokładnie. Ziemniaki rozłóż na papierze, polej sosem i dobrze wmasuj go w każdy kawałek kartofli.
Wsuń blachę do piekarnika i piecz ziemniaki przez 20 minut. Po tym czasie zamieszaj zawartośc blachy i piecz ją kolejne 20 minut. Przed podaniem posiekaj umytą natkę pietruszki i posyp nią chrupiące bulwy. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak gotować ziemniaki, które dodajemy do zupy. Ten tekst wyjawia prosty przepis na kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam