Smakosze.pl Porady Obłędny dodatek do bigosu
canva/afro

Obłędny dodatek do bigosu

5 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Jest pożywny, dość ciężkostrawny, ale pyszny. Przygotowuje się go z niewyszukanych składników. Jednak o jednym, obłędnym dodatku do bigosu naprawdę warto pamiętać.

Bez bigosu nie obędą się żadne święta, ale chętnie zjemy go też na co dzień. Jest idealny na chłodniejsze dni, doskonały na spotkanie przy ognisku. Świetnie syci i rozgrzewa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędny dodatek do bigosu

Podstawą bigosu jest oczywiście kiszona kapusta. Jednak tradycyjne przepisy przewidują dodanie do niego również świeżej, białej kapusty. To dla zrównoważenia mocno kwaśnego smaku. Niektórzy jednak gotują bigos bez dodatku kapusty świeżej, a jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, po prostu ją płuczą. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, bo potrawa traci wtedy na smaku.

Idealnym rozwiązaniem jest dodanie do bigosu miodu. Wystarczy 1-2 łyżki, aby zbalansować kwaśny smak kapusty i wprowadzić do potrawy miodowe bogactwo smaku. Miód należy dodać do bigosu pod koniec gotowania, bo wtedy jego smak jest już ustalony.

Podobną rolę do miodu mogą w bigosie pełnić suszone śliwki lub rodzynki. Jednak wnoszą one do potrawy lekko owocowe nuty, co nie każdemu odpowiada.

Inne ważne dodatki

W bigosie niezbędne jest też mięso. Najlepiej sprawdza się wieprzowina, bo zawarty w niej tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku.

Koniecznie trzeba też dodać trochę wędzonego boczku i kiełbasy. Smak wędzonki jest w bigosie bardzo pożądany i działa na korzyść tej potrawy.

Doskonałego smaku, a także ciemniejszej barwy nadadzą bigosowi leśne grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, podgotować i wraz z wywarem dodać do potrawy.

Prostym, ale niezbędnym składnikiem bigosu jest też cebula. Przed dodaniem do potrawy trzeba ją zeszklić, a najlepiej lekko zrumienić. Wprowadzi przyjemne, słodkawe nuty.

Jeśli chodzi o przyprawy do bigosu, najlepsze są: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, majeranek. Dzięki nim danie zyskuje na smaku, ale też staje się lżejstrawne.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na bigos szlachecki według Magdy Gessler . Zdradzimy ci też prosty przepis na tradycyjny bigos .

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/kamranaydinov Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy