Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler
![bigos magdy gessler](https://images.iberion.media/images/1920/6_D4_Yv36w_Tfk_JJN_Qw02h_AJJ_bigos_gessler_707952cdeb.jpg)
Kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, grzybów i dziczyzny — taki jest bigos Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tej tradycyjnej potrawy z kapustą.
Sekretem tej potrawy są nietuzinkowe dodatki oraz nietypowy sposób przygotowania, wykorzystujący garnek z grubym dnem. Warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w jakościowe składniki. Dzięki temu potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealny bigos według Magdy Gessler
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
350 g białej kapusty
2 średnie lub 3 małe cebule
8 śliwek wędzonych
400 g mięsa, w tym dziczyzny
2 kiełbaski z dzika albo wieprzowe
8 kapeluszy suszonych borowików
szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
olej rzepakowy do smażenia
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki kminku
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
Borowiki płuczemy, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą i zostawiamy na noc lub przynajmniej kilka godzin do namoczenia. Śliwki także namaczamy, by odrobinę zmiękły. Sprawdzamy, jaki smak ma kiszona kapusta. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją.
Białą kapustę kroimy w paski, uprzednio usuwając z niej głąb i twarde części liści. Mięso kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy je. Przekładamy na talerz. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie szklimy na tej samej patelni, na które podsmażaliśmy wcześniej mięso.
Do cebuli dodajemy przyprawy i chwilę razem smażymy. Wrzucamy kiszoną kapustę. Gotujemy z dodatkiem odrobiny wody. Słodką kapustę umieszczamy w dużym garnku, doprawiamy ją kminkiem i dodajemy mięso. Garnek przykrywamy i chwilę dusimy, aż kapusta nieco zmięknie.
Posiekane borowiki i śliwki dodajemy do kapusty z mięsem. Wlewamy wszystkie płyny, w których się moczyły. Gotujemy, co jakiś czas mieszając i kontrolując, czy się nie przypala.
W osobnym garnku układamy słoninę lub boczek. Przenosimy do niego kiszoną kapustę z przyprawami oraz mięso z białą kapustą. Wlewamy zagotowany kwas z kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Potrawę gotujemy przez 2-2,5 godziny, często mieszając.
Bigos szybko chłodzimy. Następnego dnia gotujemy go przez około 30 minut. Czynność powtarzamy przez kolejne 3-4 dni. Wtedy smakuje najlepiej. Przy odgrzewaniu potrawy możemy dodać porcję kiełbasy. Nacinamy ją jak do smażenia i podgrzewamy wraz z kapustą.
Więcej inspiracji znajdziesz na naszej stronie. Dowiesz się między innymi jak przygotować szybki bigos z cukinii. Sprawdź też tradycyjny przepis na bigos staropolski. Smacznego.
![bigos](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3J4pLRJGnkbnXvsVWFKSOm/a294707fe67a9e795db9874f8b538c33/bigos.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ Darius Dzinnik
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)