Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler

Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler

bigos magdy gessler
canva/arfo/eastnews

Kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, grzybów i dziczyzny — taki jest bigos Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tej tradycyjnej potrawy z kapustą.

Sekretem tej potrawy są nietuzinkowe dodatki oraz nietypowy sposób przygotowania, wykorzystujący garnek z grubym dnem. Warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w jakościowe składniki. Dzięki temu potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealny bigos według Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 350 g białej kapusty

  • 2 średnie lub 3 małe cebule

  • 8 śliwek wędzonych

  • 400 g mięsa, w tym dziczyzny

  • 2 kiełbaski z dzika albo wieprzowe

  • 8 kapeluszy suszonych borowików

  • szklanka zagotowanego kwasu z kapusty

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna jałowca

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki kminku

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka

Borowiki płuczemy, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą i zostawiamy na noc lub przynajmniej kilka godzin do namoczenia. Śliwki także namaczamy, by odrobinę zmiękły. Sprawdzamy, jaki smak ma kiszona kapusta. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją.

Białą kapustę kroimy w paski, uprzednio usuwając z niej głąb i twarde części liści. Mięso kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy je. Przekładamy na talerz. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie szklimy na tej samej patelni, na które podsmażaliśmy wcześniej mięso.

Do cebuli dodajemy przyprawy i chwilę razem smażymy. Wrzucamy kiszoną kapustę. Gotujemy z dodatkiem odrobiny wody. Słodką kapustę umieszczamy w dużym garnku, doprawiamy ją kminkiem i dodajemy mięso. Garnek przykrywamy i chwilę dusimy, aż kapusta nieco zmięknie.

Posiekane borowiki i śliwki dodajemy do kapusty z mięsem. Wlewamy wszystkie płyny, w których się moczyły. Gotujemy, co jakiś czas mieszając i kontrolując, czy się nie przypala.

W osobnym garnku układamy słoninę lub boczek. Przenosimy do niego kiszoną kapustę z przyprawami oraz mięso z białą kapustą. Wlewamy zagotowany kwas z kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Potrawę gotujemy przez 2-2,5 godziny, często mieszając.

Bigos szybko chłodzimy. Następnego dnia gotujemy go przez około 30 minut. Czynność powtarzamy przez kolejne 3-4 dni. Wtedy smakuje najlepiej. Przy odgrzewaniu potrawy możemy dodać porcję kiełbasy. Nacinamy ją jak do smażenia i podgrzewamy wraz z kapustą.

Więcej inspiracji znajdziesz na naszej stronie. Dowiesz się między innymi jak przygotować szybki bigos z cukinii. Sprawdź też tradycyjny przepis na bigos staropolski. Smacznego.

bigos
bigos

Źródło zdjęcia: canva/ Darius Dzinnik

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram