Obłędny przepis na pierogi ruskie z koperkiem
Pierogi ruskie to klasyczne danie, które bardzo często gości w naszym codziennym menu. Szczególnie latem warto postawić na ich nieco lżejszą letnią wersję. Swój niepowtarzalny aromat będą zawdzięczać dwóm wyjątkowym dodatkom: koperku i mięty.
Pierogi ruskie są prostym i smacznym daniem, które zachwycają swoim smakiem. Szczególnie latem warto posmakować nieco ich zmodyfikowanej wersji. Dodatek aromatycznego koperku i mięty niesamowicie podkręci ich smak.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na wyjątkową wersję pierogów ruskich
Lista składników:
Ciasto na pierogi:
-
500 g mąki pszennej, np. typ 500
-
szczypta soli
-
4 łyżki oleju
-
szklanka gorącej wody
-
1 jajko
Farsz:
-
1,25 kg sera białego półtłustego
-
1 kg ziemniaków
-
5 łyżeczek soli morskiej
-
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
2 cebule
-
olej rzepakowy do podsmażenia
-
1/2 szklanki prażonej cebulki
-
1/3 pęczka koperku
-
1/3 pęczka mięty
Sposób wykonania:
Na początek przygotuj ciasto. Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj. A następnie zabierz się za przygotowanie farszu.
Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Rozgnieć je i odstaw aż do ostygnięcia. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, pokrój drobno miętę oraz koperek. Rozgnieć ser widelcem, wymieszaj z ziemniakami, cebulą i ziołami.
Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub skwarkami. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: absolutnie dobre