Smakosze.pl
Jak gotować brokuły?

Canva

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Brokuły to pyszne i zdrowe warzywo, jednak bywa, że w zaciszu domowym nie potrafimy przygotować ich we właściwy sposób. Wystarczy chwila nieuwagi, by je rozgotować, a zamiast soczyście zielonego koloru otrzymać bladą, nieapetyczną papkę. Co gorsza, brokuły wytwarzają także niezbyt przyjemny zapach. Na te wszystkie problemy, mamy znakomite rozwiązania.

Brokuły najlepiej smakują poza domem. Często nie możemy się doczekać, aż zamówimy zachwycającą sałatkę z soczyście zielonymi brokułami w restauracji. W zaciszu domowym, niemal nigdy nie wychodzą takie pyszne.

Kucharze mają swoje sposoby, aby brokuły wychodziły pyszne za każdym razem. Przekonasz się jakie to proste. Całkiem niedawno pisaliśmy o tym, jak ugotować idealny kalafior.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brokułów?

Tutaj rozwiązanie jest banalnie proste. Wystarczy do gotującej się wody wrzucić jeden listek laurowy.

Innym sposobem jest dodanie do garnka łyżki oleju, bądź wrzucenie skórki od chleba. Niektórzy dolewają do wody także nieco mleka.

Jajecznica według Magdy Gessler

Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Nawet tak niewielkie dodatki sprawiają, że nieprzyjemne zapachy są pochłaniane i nie przedostają się do naszych nozdrzy.

Jak ugotować idealne brokuły?

W kuchni bardzo często najważniejsza jest cierpliwość. Jednak nie w przypadku brokułów. Tutaj powinniśmy działać przede wszystkim szybko.

Przed pieczeniem brokułów wystarczy jedynie je zblanszować w gorącej wodzie - pozostają jędrne, ale nie przypalą się w piekarniku.

Najzdrowszym sposobem przyrządzania brokułów jest gotowanie na parze. Już po kilku minutach wychodzą perfekcyjne - zielone i chrupiące.

Podczas gotowania brokułów warto do garnka wlać kilka kropel soku z cytryny. Taki zabieg sprawia, że zachowują piękny kolor.

Gotowanie brokułów nie powinno trwać dłużej niż 10 min. Zazwyczaj już po 5 minutach są gotowe do spożycia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: styl

Zapraszamy na nasz Instagram 

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >