Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 25.03.2022 23:05

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

Jak gotować brokuły?
Canva

Brokuły to pyszne i zdrowe warzywo, jednak bywa, że w zaciszu domowym nie potrafimy przygotować ich we właściwy sposób. Wystarczy chwila nieuwagi, by je rozgotować, a zamiast soczyście zielonego koloru otrzymać bladą, nieapetyczną papkę. Co gorsza, brokuły wytwarzają także niezbyt przyjemny zapach. Na te wszystkie problemy, mamy znakomite rozwiązania.

Brokuły najlepiej smakują poza domem. Często nie możemy się doczekać, aż zamówimy zachwycającą sałatkę z soczyście zielonymi brokułami w restauracji. W zaciszu domowym, niemal nigdy nie wychodzą takie pyszne.

Kucharze mają swoje sposoby, aby brokuły wychodziły pyszne za każdym razem. Przekonasz się jakie to proste. Całkiem niedawno pisaliśmy o tym, jak ugotować idealny kalafior.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brokułów?

Tutaj rozwiązanie jest banalnie proste. Wystarczy do gotującej się wody wrzucić jeden listek laurowy.

Innym sposobem jest dodanie do garnka łyżki oleju, bądź wrzucenie skórki od chleba. Niektórzy dolewają do wody także nieco mleka.

Nawet tak niewielkie dodatki sprawiają, że nieprzyjemne zapachy są pochłaniane i nie przedostają się do naszych nozdrzy.

Jak ugotować idealne brokuły?

W kuchni bardzo często najważniejsza jest cierpliwość. Jednak nie w przypadku brokułów. Tutaj powinniśmy działać przede wszystkim szybko.

Przed pieczeniem brokułów wystarczy jedynie je zblanszować w gorącej wodzie - pozostają jędrne, ale nie przypalą się w piekarniku.

Najzdrowszym sposobem przyrządzania brokułów jest gotowanie na parze. Już po kilku minutach wychodzą perfekcyjne - zielone i chrupiące.

Podczas gotowania brokułów warto do garnka wlać kilka kropel soku z cytryny. Taki zabieg sprawia, że zachowują piękny kolor.

Gotowanie brokułów nie powinno trwać dłużej niż 10 min. Zazwyczaj już po 5 minutach są gotowe do spożycia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: styl

Zapraszamy na nasz Instagram