Smakosze.pl Porady Ogórki kiszone inaczej - z dodatkiem igieł sosnowych
canva.com/peredniankina, Getty Images

Ogórki kiszone inaczej - z dodatkiem igieł sosnowych

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszone ogórki w klasycznej wersji zna każdy - można je jednak jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy dodać do słoików kilka gałązek igieł sosnowych. Dzięki nim po otwarciu kiszonki czuć zapach lasu iglastego, a same ogórki będą znacznie bardziej jędrne i świeże.

Kiszone ogórki są jednym z dóbr kulturowych Polski. Uwielbiamy zajadać się nimi przy każdej możliwej okazji. Dużego słoja nie może zabraknąć na grillu, urodzinach czy chociażby hucznym weselu.

Choć wiele osób woli kupować gotowe kiszeniaki w sklepach spożywczych, niektórzy preferują samodzielne kiszenie. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać do nich niecodzienny składnik.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z igłami sosnowymi

Ogórki kiszone same w sobie są dobrodziejstwem prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych. Można znaleźć w nich wiele witamin, minerałów i probiotyków, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Wrzucenie igieł sosnowych dodatkowo poprawia pozytywny wpływ ogórków na ciało człowieka. Igły wykazują bowiem działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, co ułatwia rozprawianie się z patogenami.

Przy częstym przyjmowaniu produktów z igłami sosny można zauważyć również działanie pozwalające na wykrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, a także rozkurczowe.

Poprawiony i wzmocniony smak

Igły sosnowe w kiszonych ogórkach to nie tylko korzyści zdrowotne. Wrzucając kilka małych gałązek, odczujemy znaczną różnicę w smaku, aromacie oraz fakturze ukiszonych warzyw .

Dzięki nim ogórki nabiorą leśnego, orzeźwiającego smaku i zapachu, co doskonale współgrać może z najróżniejszymi mięsami, szczególnie pieczonym schabem oraz kurczakiem.

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Dodatkowo kiszonka z dodatkiem igieł zyska na jędrności i soczystości oraz znacznie dłużej zachowa kruchość i świeżość. Jeśli nie chcesz odczuć dużej różnicy w smaku, do każdego słoika wrzuć jedynie kilka pojedynczych igieł.

Ogórki kiszone
undefined

Źródło: canva.com/vivoo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy