Najprostszy przepis na delikatny chleb bananowy
Chleb bananowy jest wyjątkowo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie należy mylić go jednak z tradycyjnym chlebem, jaki my znamy. Ta wersja jest słodka, wilgotna i zawiera dużo przypraw korzennych, wzmacniających jej smak.
Chleb bananowy stanowi wspaniały przysmak, którym można zamienić zwykłe słodycze. Jeśli chcesz więc przestać kupować i jeść niezdrowe batony czy ciasteczka, sięgnij po ten słodki i pyszny przepis.
Dużym atutem tej receptury jest możliwość wykorzystania starych, czarnych bananów, których normalnie wiele osób nie chce jeść. Takie banany zawierają w sobie także znacznie więcej cukru, dzięki czemu sam wypiek będzie słodszy i smaczniejszy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chleb bananowy
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany
75 g masła, roztopionego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zacznij od połączenia mąki i sody oczyszczonej, a następnie przesiania ich przez sitko. W dużej misce połącz roztopione masło oraz banany. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z masłem.
Do bananów dodaj cukier, jajko, szczyptę soli i wanilię. Zamieszaj i wsyp resztę suchych składników. Mieszankę połącz za pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki.
Przelej masę do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ostudź chlebek w formie. Smacznego.
Źródło: canva.com/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: