Smakosze.pl Przepisy Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa
canva/ratmaner

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa

24 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Są chrupiące, jędrne i mają rewelacyjny smak, który zawdzięczają kminkowi, marchewce i papryce. Ogórki będą gotowe już po dwóch miesiącach, a ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil.

Lato to idealna pora na domowe przetwory. Ogórki po kaszubsku zachwycają swoim niecodziennym smakiem. Są doskonale doprawione, chrupiące i soczyste, będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i innych potraw.

Przed przygotowywaniem ogórków po kaszubsku dokładnie umyj i sparz słoiki. W przeciwnym razie przetwory po kilku miesiącach mogą się zepsuć. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której ogórki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.

Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach marynowania w zalewie. Do ogórków koniecznie dodaj marchew, paprykę, czosnek, koper, gorczycę i kminek , dzięki któremu przetwory mają wspaniały smak.

Przepis na ogórki po kaszubsku z papryką, marchewką i kminkiem

Składniki na 7 słoików o pojemności 500 ml:

  • 2 kg mniejszych, świeżych ogórków gruntowych

  • po 2-3 plasterki marchewki na słoik

  • po kawałku papryki czerwonej na słoik

  • po ząbku czosnku na słoik

  • po 1/4 łyżeczki kminku na słoik

  • po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • łyżka soli niejodowanej

  • 6 łyżek cukru

  • szklanka octu 10%

Jak zrobić ogórki po kaszubsku? Przygotujesz je błyskawicznie, a po dwóch miesiącach będą pełne smaku

Ogórki dokładnie wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie sparz słoiki i przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, cukrem i octem, odstaw do przestudzenia. Na spód słoików włóż po baldachu kopru i ząbku czosnku.

Ogórki wkładaj do słoików, dodaj paprykę, marchewkę. Wsyp gorczycę, kminek, ziele angielskie. Do słoików wlej przestudzoną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw do góry dnem, żeby ostygły. Zimne słoiki wstaw do spiżarni, po 2 miesiącach będą doskonałe.

Ogórki po kaszubsku będą idealne jako przekąska i dodatek do zimnej płyty. Będą rewelacyjnie smakować podane z mięsem wieprzowym i wołowiną, np. zrazami wołowymi lub pieczonych schabem , smacznego.

Gotowe ogórki po kaszubsku
canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy