Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Są chrupiące, jędrne i mają rewelacyjny smak, który zawdzięczają kminkowi, marchewce i papryce. Ogórki będą gotowe już po dwóch miesiącach, a ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil.
Lato to idealna pora na domowe przetwory. Ogórki po kaszubsku zachwycają swoim niecodziennym smakiem. Są doskonale doprawione, chrupiące i soczyste, będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i innych potraw.
Przed przygotowywaniem ogórków po kaszubsku dokładnie umyj i sparz słoiki. W przeciwnym razie przetwory po kilku miesiącach mogą się zepsuć. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której ogórki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.
Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach marynowania w zalewie. Do ogórków koniecznie dodaj marchew, paprykę, czosnek, koper, gorczycę i kminek , dzięki któremu przetwory mają wspaniały smak.
Przepis na ogórki po kaszubsku z papryką, marchewką i kminkiem
Składniki na 7 słoików o pojemności 500 ml:
-
2 kg mniejszych, świeżych ogórków gruntowych
-
po 2-3 plasterki marchewki na słoik
-
po kawałku papryki czerwonej na słoik
-
po ząbku czosnku na słoik
-
po 1/4 łyżeczki kminku na słoik
-
po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
-
po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
-
po baldachu kopru na słoik
Składniki na zalewę:
-
5 szklanek wody
-
łyżka soli niejodowanej
-
6 łyżek cukru
-
szklanka octu 10%
Jak zrobić ogórki po kaszubsku? Przygotujesz je błyskawicznie, a po dwóch miesiącach będą pełne smaku
Ogórki dokładnie wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie sparz słoiki i przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, cukrem i octem, odstaw do przestudzenia. Na spód słoików włóż po baldachu kopru i ząbku czosnku.
Ogórki wkładaj do słoików, dodaj paprykę, marchewkę. Wsyp gorczycę, kminek, ziele angielskie. Do słoików wlej przestudzoną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw do góry dnem, żeby ostygły. Zimne słoiki wstaw do spiżarni, po 2 miesiącach będą doskonałe.
Ogórki po kaszubsku będą idealne jako przekąska i dodatek do zimnej płyty. Będą rewelacyjnie smakować podane z mięsem wieprzowym i wołowiną, np. zrazami wołowymi lub pieczonych schabem , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację
-
Domowy sok z wiśni bije na głowę wszystkie kupne. Przepis wcale nie jest trudny
Źródło: dankapichci