Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata
Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.
Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.
Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna.
Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.
Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.
Przepis na pieczony schab
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
1,5 łyżeczki soli
pieprz
Składniki na marynatę:
4 łyżki musztardy
łyżka majeranku suszonego
3 duże ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
Jak zrobić pieczony schab według przepisu Kuronia?
Schab umyj, oczyść, odetnij białe przerosty i dokładnie wysusz, następnie natrzyj solą i pieprzem, odstaw.
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majeranek i olej i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj schab i wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso godzinę przed pieczeniem, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastaw na 180 stopni C z termoobiegiem lub 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.
Schab piecz godzinę, następnie 10 minut przed podaniem dopiecz go jeszcze 10 minut, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl