Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację
Rosół zaraz po ugotowaniu skisł? Nasze babcie wierzyły, że burza powoduje szybkie psucie się wywaru i innych zup. Nie jest to do końca prawdą, rosół faktycznie może się wtedy zepsuć, jednak przyczyną są bakterie namnażające się przed burzą w straszliwym tempie.
Wiele osób nie gotuje rosołu i innych zup podczas burzy, ponieważ nasze babcie mówiły, że wtedy wszystkie wywary kisną. Żadne badania nie potwierdziły jednak bezpośredniego związku wyładowań atmosferycznych z psuciem zup. Dlaczego więc rosół kiśnie?
Z rosołu zaraz po ugotowaniu należy wyjąć mięso i warzywa, a następnie szybko schłodzić i wstawić do lodówki. Przygotowany w ten sposób wywar, nawet podczas burzy, nie skiśnie i się nie zepsuje. Zupy gotowane podczas burzy zabielajmy dopiero później, śmietana również może przyczynić się do szybszego psucia.
Jak przyspieszyć gotowanie rosołu podczas burzy? Do mięsa, wody i przypraw wlej łyżkę octu, który dosłownie rozpulchni twarde włókna, dzięki czemu wywar będzie mięsny i wyraźny znacznie szybciej. Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, ma się dosłownie pyrkać, żeby wydobyć z niego cały smak.
Czy rosół faktycznie kiśnie podczas burzy? Czy nasze babcie miały rację?
Nasze babcie nigdy nie gotowały rosołu i innych zup podczas burzy, ponieważ faktycznie się psuły. Jak wskazują badania, za kwaśny, skiśnięty rosół nie są odpowiedzialne same wyładowania atmosferyczne.
Dlaczego więc rosół faktycznie często kiśnie podczas burzy? Rosół i inne zupy psują się, kiedy w żywności namnożą się bakterie. Drobnoustroje namnażają się w błyskawicznym tempie w upalne, wilgotne dni przed burzą.
Jak zapobiec kiśnięciu rosołu? Poznaj skuteczne sposoby
Rosół po ugotowaniu szybko ostudź i włóż do lodówki. Jeśli lodówka jest stara i już słabo chłodzi, rosół również może się w niej zepsuć. Jak szybko ostudzić rosół? Cały garnek możesz włożyć do miski wyłożonej lodem, dzięki czemu wywar ostudzi się znacznie szybciej.
Z rosołu wyjmij również mięso i warzywa, to one psują się najszybciej. Mięso i warzywa możesz wykorzystać np. do przygotowania wyśmienitego pasztetu, a samo mięso jako farsz na pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj szczyptę do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku
Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata
Mnóstwo Polaków przy mrożeniu fasolki szparagowej popełnia błąd. Zapominają nie tylko o blanszowaniu
Źródło: regiodom, ampnewsy.gotujmy