Niebanalne, charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Must have w twojej spiżarni
Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej są rewelacyjnym dodatkiem do zimnej płyty, do sałatek, obiadów i kanapek. Ogórki są soczyste i bardzo wyraźne w smaku. Przygotujesz je w prosty sposób, a już po 2 tygodniach będą gotowe do jedzenia.
Latem zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, aby cieszyć się smakiem warzyw i owoców aż do następnego sezonu. Na zimę możemy do słoików przygotować dosłownie wszystko- od kiszonych ogórków, po marynowaną fasolkę i wszystko smakuje obłędnie.
Jednym z przetworów, które zawsze muszą pojawić się w mojej spiżarni, są właśnie charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Ogórki po 2 tygodniach od przygotowania i pasteryzacji, są gotowe do jedzenia, a im dłużej leżakują, tym są bardziej wyraźne w smaku.
Do przygotowania ogórków możemy dodać ulubioną musztardę. Może być ostra, łagodna, delikatna, z chrzanem, z ziarnami gorczycy. Wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na bardzo ostre i wyraźne ogórki, czy na odrobinę delikatniejsze.
Na zimę przygotujmy również sos z cukinii do słoików . Latem papryka, cukinia i pomidory są najsmaczniejsze, wykorzystajmy więc sezon i przygotujmy aromatyczny sos na zimę, który doskonale smakuje między innymi z makaronem.
Przepis na ogórki po kozacku w zalewie musztardowej
Składniki:
-
2 kg ogórków gruntowych
-
ziele angielskie
-
ziarna gorczycy
-
liście laurowe
-
koper
Składniki na zalewę:
-
1 l wody
-
6 łyżek musztardy
-
szklanka octu 10%
-
1,5 szklanki cukru
-
3 łyżki soli niejodowanej
Jak zrobić ogórki po kozacku w zalewie musztardowej?
Ogórki umyj, osusz, większe pokrój w ćwiartki, mniejsze mogą być w całości. Słoiki umyj i wyparz, do każdego włóż po baldachu kopru, liściu laurowym, 4 ziarnach gorczycy, 2 ziarnach ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym.
Następnie do słoików powkładaj ciasno ogórki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i musztardą. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj je do góry dnem przez 25 minut, następnie odstaw w suche, zacienione miejsce. Po 2 tygodniach będą gotowe, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Piotr_roae
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy gorąca herbata jest dobrym pomysłem w upał? Odpowiedź może zaskoczyć
-
Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
Źródło: mieszamywgarnku