Smakosze.pl Przepisy Niebanalne, charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Must have w twojej spiżarni
screen z filmu pochodzi z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Niebanalne, charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Must have w twojej spiżarni

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej są rewelacyjnym dodatkiem do zimnej płyty, do sałatek, obiadów i kanapek. Ogórki są soczyste i bardzo wyraźne w smaku. Przygotujesz je w prosty sposób, a już po 2 tygodniach będą gotowe do jedzenia.

Latem zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, aby cieszyć się smakiem warzyw i owoców aż do następnego sezonu. Na zimę możemy do słoików przygotować dosłownie wszystko- od kiszonych ogórków, po marynowaną fasolkę i wszystko smakuje obłędnie.

Jednym z przetworów, które zawsze muszą pojawić się w mojej spiżarni, są właśnie charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Ogórki po 2 tygodniach od przygotowania i pasteryzacji, są gotowe do jedzenia, a im dłużej leżakują, tym są bardziej wyraźne w smaku.

Do przygotowania ogórków możemy dodać ulubioną musztardę. Może być ostra, łagodna, delikatna, z chrzanem, z ziarnami gorczycy. Wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na bardzo ostre i wyraźne ogórki, czy na odrobinę delikatniejsze.

Na zimę przygotujmy również sos z cukinii do słoików . Latem papryka, cukinia i pomidory są najsmaczniejsze, wykorzystajmy więc sezon i przygotujmy aromatyczny sos na zimę, który doskonale smakuje między innymi z makaronem.

Przepis na ogórki po kozacku w zalewie musztardowej

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • ziele angielskie

  • ziarna gorczycy

  • liście laurowe

  • koper

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 6 łyżek musztardy

  • szklanka octu 10%

  • 1,5 szklanki cukru

  • 3 łyżki soli niejodowanej

Jak zrobić ogórki po kozacku w zalewie musztardowej?

Ogórki umyj, osusz, większe pokrój w ćwiartki, mniejsze mogą być w całości. Słoiki umyj i wyparz, do każdego włóż po baldachu kopru, liściu laurowym, 4 ziarnach gorczycy, 2 ziarnach ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym.

Następnie do słoików powkładaj ciasno ogórki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i musztardą. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj je do góry dnem przez 25 minut, następnie odstaw w suche, zacienione miejsce. Po 2 tygodniach będą gotowe, smacznego.

Słoik, ogórki gruntowe i i koper

Źródło zdjęcia: canva/ Piotr_roae

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mieszamywgarnku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy