Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
Szwedzie ziemniaki pieczone, czyli ziemniaki Hasselback, są wyjątkowym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla. Możemy je również przygotować na podwieczorek lub kolację, jako samodzielne danie. Szwedzi patent polega na nacinaniu ziemniaków, dzięki czemu są idealnie upieczone i jeszcze smaczniejsze.
Jeśli jeszcze nie jadłeś ziemniaków pieczonych w szwedzkim stylu, koniecznie musisz ich spróbować. Odpowiednio ponacinany ziemniak ma bardzo wyraźny smak, ponieważ w nacięcia wkładane są dodatki, np. świeże zioła i czosnek.
Danie wygląda bardzo apetycznie i urozmaici każdy obiad i grilla. Ziemniaki Hasselback możemy również przygotować jako samodzielną potrawę. Wystarczy, że w nacięcia powkładamy np. plasterki boczku, ser, cebulkę, paprykę lub na co tylko mamy ochotę i całość zapieczemy.
W przepisie dodatkiem do ziemniaków jest czosnek i gałązki świeżego rozmarynu. Zioło możesz zamienić na oregano, bazylię, natkę pietruszki, koperek. Wszystko zależy od tego, na jaki smak masz akurat ochotę.
Ziemniaki Hasselback szczególnie polecam do grillowanej karkówki w miodowo-musztardowej marynacie. Gdy podamy do tego jeszcze lekką sałatkę z pomidorków lub innych, świeżych warzyw, otrzymamy rewelacyjne danie.
Przepis na ziemniaki Hasselback
Składniki na 4 porcje:
4 większe ziemniaki
4-4 dużych ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól, pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Jak zrobić szwedzkie ziemniaki pieczone?
Ziemniaki obierz lub wyszoruj, jeśli są młode, następnie ponacinaj je w poprzek tak, aby ich nie przeciąć. Czosnek pokrój na cienkie plasterki, podziel gałązki rozmarynu na mniejsze.
Ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub olejem. W nacięcia ziemniaka powkładaj po plasterku czosnku, na górę gałązki rozmarynu. Całość wysmaruj oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem.
Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 20 minut, następnie wyjmij je, ponownie posmaruj tłuszczem i dopiekaj kolejne 25 minut. Ziemniaki podaj od razu po upieczeniu, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ lukas_zb
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zdrowie.wprost.pl