Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao? Powody zachwycają
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?
Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.
Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.
Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,
Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem kakao?
Kawa doskonale pobudza z samego rana, kakao natomiast usprawnia krążenie krwi w mózgu i zwiększa koncentrację. Kakao zmniejsza również uczucie niepokoju, które często towarzyszy po wypiciu za dużej ilości kawy.
Wypicie kawy z dodatkiem kakao nie tylko skutecznie nas obudzi, ale i doda energii i siły do działań od samego rana. Mieszanka kakao i kofeiny działa zmniejsza również objawy zmęczenia i poprawia nastrój.
Źródło zdjęcia: canva/ grafvision
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: odzywianie.hellzdrowie.pl