Smakosze.pl
Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao? Powody  zachwycają

canva/fotograv

Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao? Powody zachwycają

12 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?

Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.

mizeria

Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

CZYTAJ DALEJ

Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.

Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem kakao?

Kawa doskonale pobudza z samego rana, kakao natomiast usprawnia krążenie krwi w mózgu i zwiększa koncentrację. Kakao zmniejsza również uczucie niepokoju, które często towarzyszy po wypiciu za dużej ilości kawy.

Wypicie kawy z dodatkiem kakao nie tylko skutecznie nas obudzi, ale i doda energii i siły do działań od samego rana. Mieszanka kakao i kofeiny działa zmniejsza również objawy zmęczenia i poprawia nastrój.

Mielone ziarna kakaowca

Źródło zdjęcia: canva/ grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: odzywianie.hellzdrowie.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >