Smakosze.pl
Czy gorąca herbata jest dobrym pomysłem w upał? Odpowiedź może zaskoczyć

canva/Mariha-kitchen

Czy gorąca herbata jest dobrym pomysłem w upał? Odpowiedź może zaskoczyć

12 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Lato tuż za pasem. Mamy coraz cieplejsze dni i wielu z nas z utęsknieniem oczekuje gorących, upalnych wręcz dni. Gdy żar leje się z nieba, musimy szczególnie zwrócić uwagę na odpowiednie nawadnianie naszego organizmu. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na upał, jest picie gorącej herbaty.

W upalne dni zwykle sięgamy po mocno schłodzone napoje, jednak dają nam wyłącznie złudne odczucie orzeźwienia i ochłodzenia. Picie zimnych napojów podczas upału, uruchamia w naszym organizmie proces termoregulacji.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność

CZYTAJ DALEJ

Polega on na tym, że ciało wytwarza więcej ciepła, aby wyrównać temperaturę po gwałtownym oziębieniu schłodzonym napojem. Dodatkowym powodem, dla których nie powinniśmy pić zimnych soków lub wody podczas upału, jest większe ryzyko zachorowania na zapalenie krtani lub anginę.

Co więc możemy pić w upalne dni? Napoje w temperaturze pokojowej w naprawdę sporych ilościach, najlepiej wodę lub domową lemoniadę. Powinniśmy pić 1 l wody więcej niż zazwyczaj. Na upał doskonale sprawdzi się również gorąca herbata.

Dlaczego gorąca herbata jest idealna na upały?

Gorąca herbata z cytryną, miętą i odrobiną cukru jest nie tylko bardzo smaczna, ale i skutecznie ochłodzi ciało nawet podczas największych upałów. Herbatę możemy również przygotować z gałązką rozmarynu, jabłkiem, limonką.

Gorący napój pobudza receptory do wytwarzania potu, który parując, skutecznie chłodzi cały organizm. W krajach, w których przez praktycznie cały rok panują wysokie temperatury, gorąca herbata jest idealnym sposobem na poradzenie sobie z upałem.

Herbata z miętą i cytryną

Źródło zdjęcia: canva/ PumpizoldA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl






Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >