Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
Idealne danie nie może istnieć bez idealnych dodatków. Wie o tym doskonale Karol Okrasa. Popularny kucharz zdradził przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych. Według niego tak podane mięso nie ma sobie równych.
Miodową kapustę przygotowuje się z kapusty kiszonej. Tym, co dodaje jej niesamowitego charakteru jest miód oraz inne starannie dobrane dodatki. Przygotowanie kapusty jest przy tym bardzo szybkie i proste. Koniecznie przyrządź ją do swoich kotletów schabowych.
Kapustę miodową smaży się na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów. W związku z tym zaplanuj sobie jej przygotowanie po przyrządzeniu mięsa. Pamiętaj, aby nie pozbywać się zawczasu oleju z patelni.
Przepis na niezwykłą kapustę miodową Karola Okrasy
Składniki:
-
250 g kapusty kiszonej
-
1 połówka cebuli
-
2 łyżki miodu
-
1 cytryna
-
natka pietruszki
-
1 łyżka smalcu
-
pieprz do smaku
Jak przyrządzić fenomenalną kapustę według Karola Okrasy?
Kapustę kiszoną odciśnij z soku . Pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój i jedną jej połowę drobno posiekaj .
Na patelnię po smażeniu kotletów schabowych dodaj miód oraz drobno posiekaną połówkę cebuli . Całość przez chwilę podsmażaj , co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj również posiekaną kapustę kiszoną .
Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem oraz otartą skórką z cytryny . Podsmażaj składniki przez kilka minut, następnie dodaj smalec i posiekana natkę pietruszki . Na koniec dopraw kapustę za pomocą pieprzu i soku z cytryny . Tak przygotowany dodatek podawaj z usmażonymi kotletami schabowymi . Sprawdzony przepis na kotlety schabowe znajdziesz tutaj . Kapusta zasmażana z aromatycznymi przyprawami na stale zagości na Twoim stole .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
-
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla