Smakosze.pl Przepisy Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
Canva / peredniankina ; TRICOLORS / EAST NEWS

Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek

10 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Idealne danie nie może istnieć bez idealnych dodatków. Wie o tym doskonale Karol Okrasa. Popularny kucharz zdradził przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych. Według niego tak podane mięso nie ma sobie równych.

Miodową kapustę przygotowuje się z kapusty kiszonej. Tym, co dodaje jej niesamowitego charakteru jest miód oraz inne starannie dobrane dodatki. Przygotowanie kapusty jest przy tym bardzo szybkie i proste. Koniecznie przyrządź ją do swoich kotletów schabowych.

Kapustę miodową smaży się na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów. W związku z tym zaplanuj sobie jej przygotowanie po przyrządzeniu mięsa. Pamiętaj, aby nie pozbywać się zawczasu oleju z patelni.

Przepis na niezwykłą kapustę miodową Karola Okrasy

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 1 połówka cebuli

  • 2 łyżki miodu

  • 1 cytryna

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka smalcu

  • pieprz do smaku

Jak przyrządzić fenomenalną kapustę według Karola Okrasy?

Kapustę kiszoną odciśnij z soku . Pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój i jedną jej połowę drobno posiekaj .

Na patelnię po smażeniu kotletów schabowych dodaj miód oraz drobno posiekaną połówkę cebuli . Całość przez chwilę podsmażaj , co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj również posiekaną kapustę kiszoną .

Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem oraz otartą skórką z cytryny . Podsmażaj składniki przez kilka minut, następnie dodaj smalec i posiekana natkę pietruszki . Na koniec dopraw kapustę za pomocą pieprzu i soku z cytryny . Tak przygotowany dodatek podawaj z usmażonymi kotletami schabowymi . Sprawdzony przepis na kotlety schabowe znajdziesz tutaj . Kapusta zasmażana z aromatycznymi przyprawami na stale zagości na Twoim stole .

miód
miód

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy