Smakosze.pl
Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak

Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube

Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak

8 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety schabowe w majonezie i koperku są o wiele smaczniejsze od kotletów moczonych w mleku. Wyjątkowa marynata nie dość, że zmiękcza twarde mięso, to jeszcze nadaje mu wyjątkowego smaku. Kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Niektórzy kotlety doprawiają i panierują od razu, inni maczają w mleku i cebuli. Okazuje się, że schabowe wyjdą jeszcze lepiej, kiedy zamarynujemy je w zupełnie innych składnikach. Kotlety schabowe w majonezie i koperku zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem.

kiszony kalafior

Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki

CZYTAJ DALEJ

Bardzo ważnym składnikiem marynaty na kotlety schabowe w majonezie i koperku jest sok z cytryny. Sok doskonale zmiękcza twarde włókna wieprzowiny, przez co schab staje się delikatny, miękki i niezwykle soczysty. Świeży koperek natomiast odpowiedzialny jest za fenomenalny smak.

Kotlety schabowe w majonezie i koperku smażymy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Letni tłuszcz jest momentalnie wchłaniany przez mięso, a kotlety wyjdą tłuste i ciężkie. Do smażenia osobiście polecam masło klarowane lub smalec, które dodatkowo dodają kotletom aromatu.

Przepis na soczyste schabowe w majonezie i koperku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • łyżka majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka posiekanego koperku

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak przyrządzić kotlety schabowe w wyjątkowej marynacie?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą, pieprzem i odstaw. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Kotlety obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 3- 4 godziny.

Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone z nietypowym składnikiem, kotlety zachwycają smakiem. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się także rolady schabowe z aromatycznym farszem z grzybów.

kotlety schabowe

canva/Mara Zemgaliete

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >