Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2022 12:38

Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak

Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube

Kotlety schabowe w majonezie i koperku są o wiele smaczniejsze od kotletów moczonych w mleku. Wyjątkowa marynata nie dość, że zmiękcza twarde mięso, to jeszcze nadaje mu wyjątkowego smaku. Kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Niektórzy kotlety doprawiają i panierują od razu, inni maczają w mleku i cebuli. Okazuje się, że schabowe wyjdą jeszcze lepiej, kiedy zamarynujemy je w zupełnie innych składnikach. Kotlety schabowe w majonezie i koperku zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem.

Bardzo ważnym składnikiem marynaty na kotlety schabowe w majonezie i koperku jest sok z cytryny. Sok doskonale zmiękcza twarde włókna wieprzowiny, przez co schab staje się delikatny, miękki i niezwykle soczysty. Świeży koperek natomiast odpowiedzialny jest za fenomenalny smak.

Kotlety schabowe w majonezie i koperku smażymy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Letni tłuszcz jest momentalnie wchłaniany przez mięso, a kotlety wyjdą tłuste i ciężkie. Do smażenia osobiście polecam masło klarowane lub smalec, które dodatkowo dodają kotletom aromatu.

Przepis na soczyste schabowe w majonezie i koperku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • łyżka majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka posiekanego koperku

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak przyrządzić kotlety schabowe w wyjątkowej marynacie?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą, pieprzem i odstaw. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Kotlety obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 3- 4 godziny.

Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone z nietypowym składnikiem, kotlety zachwycają smakiem. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się także rolady schabowe z aromatycznym farszem z grzybów.

kotlety schabowe
canva/Mara Zemgaliete

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: