Okrasa gotuje niezwykłą zupę grzybową. Podaje ją z dodatkiem, o jakim mało kto by pomyślał
Karol Okrasa znany jest ze swoich nowatorskich pomysłów. Kucharz chętnie sięga po klasyczne dania kuchni polskiej i przemienia je w zupełnie nowe potrawy. Znaną i lubianą zupę grzybową wzbogacił o dodatek pieczonego dorsza. Niebanalne połączenie smaków okazuje się strzałem w dziesiątkę.
Rybie mięso to nie jedyna niespodzianka w zupie grzybowej Karola Okrasy. Możemy w niej znaleźć także gotowany żółty groch. Dzięki temu potrawa jest nie tylko niezwykle pyszna, ale także wyjątkowo sycąca. Karol Okrasa bez wątpienia zna się na swoich fachu.
Przepis na niebanalną zupę grzybową Karola Okrasy
Składniki:
-
filet z dorsza – 300 g
-
czosnek – 2 ząbki
-
suszony majeranek – 2 łyżki
-
olej
-
suszone podgrzybki – 120 g
-
woda (do namoczenia grzybów) – ok. 400 ml
-
korzeń selera – 1 szt.
-
masło – 1 łyżka
-
zakwas kapuściany – 600 ml
-
liść laurowy – 6 szt.
-
ziele angielskie – 5 ziaren
-
suszony żółty groch (ugotowany) – 1 szklanka
-
por – 1 szt. (mała)
-
gęsta kwaśna śmietana – 4 łyżki
-
sól
-
pieprz, grubo mielony
-
świeży koperek – 1 pęczek
Jak ugotować aromatyczną zupę grzybową z dodatkiem pieczonego dorsza?
Przygotuj poszczególne składniki do zupy grzybowej. Filet z dorsza zamarynuj w 1 posiekanym ząbku czosnku i natrzyj 1 łyżką majeranku z niewielką ilością oleju . Suszone grzyby namocz w letniej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości na niewielkiej mocy palnika . Groch także namocz i ugotuj, aż stanie się miękki.
Ugotowane grzyby odcedź , a wywar odstaw na chwilę na bok. Ząbek czosnku pokrój w plasterki a korzeń selera obierz i pokrój w kostkę . Oba warzywa do zupy grzybowej obsmaż na maśle z dodatkiem oleju na wolnym ogniu . Następnie do zawartości patelni dolej wywar z grzybów, a także dołóż zakwas kapuściany, liście, laurowe, ziele angielskie i resztę majeranku i ugotuj całość do miękkości składników .
Białą część pora do zupy grzybowej pokrój w kostkę . Ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby oraz por groch dorzuć do wywaru . Śmietanę zahartuj w niewielkiej ilości płynu i zabiel nią zupę . Całość zagotuj, a następnie dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem .
Dorsza do zupy grzybowej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz rybę przez 5-8 minut. Po wyjęciu z piekarnika, mięso podziel na mniejsze kawałki i podawaj zalane ugotowaną zupą . Zupa grzybowa Magdy Gessler skutecznie rozgrzeje w zimowe wieczory . Potrawa przyrządzona na rosole zachwyca intensywnym smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co robić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Mamy najlepsze sposoby
-
Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla