Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole jest sycącą, rozgrzewającą i pyszną zupą, idealną na obiad dla całej rodziny w mroźne, zimowe dni. Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, a bulion sprawia, że ma głęboki smak warzyw i mięsa. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole.
Grzybową ugotuj na rosole z poprzedniego obiadu lub przygotuj dzień wcześniej. Jeśli chcesz, aby zupa jeszcze bardziej rozgrzewała i tym samym chroniła przed przeziębieniem w mroźne dni, ugotuj rosół z imbirem i kurkumą, jest niezwykle aromatyczny i działa jak naturalne lekarstwo. Przed gotowaniem zupy namocz suszone grzyby na godzinę, aby zmiękły.
Nie wylewaj wody z grzybów. Dodaj ją do rosołu, a część przeznacz do zahartowania śmietany przed wlaniem jej do zupy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę koniecznie podsmaż na maśle przed dodaniem do wywaru, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełnię smaków. Nie zapomnij również o natce pietruszki, która podkreśla aromat wszystkich dań z grzybami.
Grzyby suszone kupisz w każdym większym sklepie, możesz je również ususzyć w domu. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.
Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole
Składniki na 5-6 porcji:
pełna garść grzybów suszonych
4 ziemniaki
marchewka
korzeń pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 l rosołu
łyżka masła
2 łyżki śmietany
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Jak przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole?
Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż warzywa na maśle. Do rosołu przełóż grzyby, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu do zagotowania bulionu.
Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody po moczeniu grzybów. Jak zupa zacznie pachnieć, dodaj podsmażone warzywa i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Do wywaru wlej śmietanę, oprósz posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pierzem, gotuj jeszcze przez 4-5 minut.