Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretny przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Przysmak na chłody
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.11.2022 19:26

Sekretny przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Przysmak na chłody

Zupa grzybowa Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News, canva/Dar1930

Zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna, sprawdzi się więc jako danie w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i serem korycińskim.

Magda Gessler w autorskiej książce pt. ,,Smaczna Polska" podzieliła się przepisem na zupę grzybową z suszonych grzybów. Z tej właśnie książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Gessler do zupy dodaje również ser koryciński z czarnuszką, który wzmacnia smak całej potrawy.

Magda Gessler zupę grzybową gotuje na wywarze wołowym, możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z kostek rosołowych oraz z wywaru warzywnego. Zupa ma być aromatyczna i musi mieć wyraźny smak. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty, na nich nie ugotujesz dobrej i zdrowej potrawy.

Wywar warzywny natomiast będzie zbyt delikatny i jego smak zniknie podczas gotowania suszonych grzybów. Przed gotowaniem zupy grzybowej koniecznie namocz suszone przysmaki leśne, żeby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu. Część dodaj do zupy, resztę możesz zamrozić i wykorzystać jako naturalny bulion do zup i sosów.

Aromatyczna zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 marchewki

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • 20 dag grzybów suszonych

  • duża cebula

  • 1,5 l wywaru mięsnego, najlepiej wołowego

  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki lub koperek

  • 2 łyżki masła

Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów? Zupa zachwyca smakiem

Grzyby przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby zmiękły. Następnego dnia pokrój je w paski, wody po moczeniu nie wylewaj. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku z grubym dnem, następnie dodaj grzyby, warzywa i całość smak przez kilka minut. Do warzyw wlej gorący wywar mięsny, odrobinę wody po namaczaniu grzybów i gotuj przez około 45 minut.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed końcem gotowania do zupy dodaj ser pokrojony w kostkę i oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem, smacznego.

Przygotuj podwójne schabowe według przepisu Magdy Gessler. Kotlety są o wiele bardziej soczyste od tradycyjnej wersji potrawy. Gessler pokazała również, jak robi rybę po grecku.

suszone grzyby
canva/ pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Magda Gessler, Smaczna Polska, Wyd. Znak 2013