Sekretny przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Przysmak na chłody
Zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna, sprawdzi się więc jako danie w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i serem korycińskim.
Magda Gessler w autorskiej książce pt. ,,Smaczna Polska" podzieliła się przepisem na zupę grzybową z suszonych grzybów. Z tej właśnie książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Gessler do zupy dodaje również ser koryciński z czarnuszką, który wzmacnia smak całej potrawy.
Magda Gessler zupę grzybową gotuje na wywarze wołowym, możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z kostek rosołowych oraz z wywaru warzywnego. Zupa ma być aromatyczna i musi mieć wyraźny smak. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty, na nich nie ugotujesz dobrej i zdrowej potrawy.
Wywar warzywny natomiast będzie zbyt delikatny i jego smak zniknie podczas gotowania suszonych grzybów. Przed gotowaniem zupy grzybowej koniecznie namocz suszone przysmaki leśne, żeby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu. Część dodaj do zupy, resztę możesz zamrozić i wykorzystać jako naturalny bulion do zup i sosów.
Aromatyczna zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
3 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
20 dag grzybów suszonych
duża cebula
1,5 l wywaru mięsnego, najlepiej wołowego
20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
sól, pieprz
natka pietruszki lub koperek
2 łyżki masła
Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów? Zupa zachwyca smakiem
Grzyby przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby zmiękły. Następnego dnia pokrój je w paski, wody po moczeniu nie wylewaj. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku z grubym dnem, następnie dodaj grzyby, warzywa i całość smak przez kilka minut. Do warzyw wlej gorący wywar mięsny, odrobinę wody po namaczaniu grzybów i gotuj przez około 45 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed końcem gotowania do zupy dodaj ser pokrojony w kostkę i oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem, smacznego.
Przygotuj podwójne schabowe według przepisu Magdy Gessler. Kotlety są o wiele bardziej soczyste od tradycyjnej wersji potrawy. Gessler pokazała również, jak robi rybę po grecku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gyrosowe kotlety schabowe. Obiadowy przebój dla całej rodziny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Magda Gessler, Smaczna Polska, Wyd. Znak 2013