Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.12.2022 17:47

Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem

biszkopt
Canva / yipengge

Choć przygotowanie biszkoptu niektórym spędza sen z powiek, nie musi być to karkołomne zadanie. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz jedynie 2 rodzajów mąki, jajek oraz cukru. Ten prosty sposób jest niezawodny.

Poza właściwym doborem składników na biszkopt, warto znać również kilka sztuczek w jego przyrządzeniu. Upuszczenie formy z ciastem po wyjęciu z piekarnika zapobiegnie opadnięciu ciasta. Biszkopt powinien także stygnąć w temperaturze pokojowej, a nie w wyłączonym piecyku. Sprawdź jak proste może być stworzenie idealnego wypieku.

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 4 duże jajka (lub 5 małych) w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru do wypieków

Jak upiec doskonały biszkopt z zaledwie 3 składników?

Z jajek do wykonania biszkoptu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij do nich dodawać bardzo stopniowo cukier, cały czas miksując. Do słodkiej piany dodaj żółtka i mieszaj całość jeszcze przez kilka minut.

W misce połącz oba rodzaje mąki na biszkopt. Za pomocą szpatuły dodawaj ją do masy jajecznej. Uważaj przy tym, aby piana nie opadła.

Formę do pieczenia biszkoptu wyłóż papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 30-35 minut.

Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piecyka i upuść go z wysokości kolan na podłogę. W celu ochrony podłogi wyłóż ją czystą ściereczką. Następnie ciasto studź w temperaturze pokojowej. Gotowy i wystudzony biszkopt wykorzystaj do przyrządzenia tortu lub podawaj z ulubionymi dodatkami. Do zrobienia tego biszkoptu nie potrzebujesz nawet piekarnika. Znamy sprawdzony patent na idealnie płaski biszkopt.

Canva / anamejia18
Canva / anamejia18

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: