Smakosze.pl

Canva / yipengge

Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem

5 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Choć przygotowanie biszkoptu niektórym spędza sen z powiek, nie musi być to karkołomne zadanie. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz jedynie 2 rodzajów mąki, jajek oraz cukru. Ten prosty sposób jest niezawodny.

Poza właściwym doborem składników na biszkopt, warto znać również kilka sztuczek w jego przyrządzeniu. Upuszczenie formy z ciastem po wyjęciu z piekarnika zapobiegnie opadnięciu ciasta. Biszkopt powinien także stygnąć w temperaturze pokojowej, a nie w wyłączonym piecyku. Sprawdź jak proste może być stworzenie idealnego wypieku.

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 4 duże jajka (lub 5 małych) w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru do wypieków

Jak upiec doskonały biszkopt z zaledwie 3 składników?

Z jajek do wykonania biszkoptu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij do nich dodawać bardzo stopniowo cukier, cały czas miksując. Do słodkiej piany dodaj żółtka i mieszaj całość jeszcze przez kilka minut.

W misce połącz oba rodzaje mąki na biszkopt. Za pomocą szpatuły dodawaj ją do masy jajecznej. Uważaj przy tym, aby piana nie opadła.

Formę do pieczenia biszkoptu wyłóż papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 30-35 minut.

Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piecyka i upuść go z wysokości kolan na podłogę. W celu ochrony podłogi wyłóż ją czystą ściereczką. Następnie ciasto studź w temperaturze pokojowej. Gotowy i wystudzony biszkopt wykorzystaj do przyrządzenia tortu lub podawaj z ulubionymi dodatkami. Do zrobienia tego biszkoptu nie potrzebujesz nawet piekarnika . Znamy sprawdzony patent na idealnie płaski biszkopt .

Canva / anamejia18
Canva / anamejia18

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]