Smakosze.pl Przepisy Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek

14 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.

Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.

Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 1/2 cebuli

  • 2 łyżki miodu

  • 1 cytryna

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka smalcu

  • pieprz

Doskonała kapusta zasmażana z miodem krok po kroku

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku . Pokrój ją na drobniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj .

Na patelnię po smażeniu kotletów wlej 2 łyżki miodu i od razu dodaj do niego posiekaną cebulę. Warzywo smaż na miodzie do momentu, aż z obu składników odparuje zawarta w nich woda . Kiedy to nastąpi dorzuć do nich przygotowaną wcześniej kapustę i smaż całość przez kolejne 2 minuty .

Zawartość patelni dopraw za pomocą pieprzu i otartej skórki z cytryny . Wyciśnij do niej też odrobinę kwaśnego soku z owocu . Następnie do podsmażonej z pozostałymi składnikami kapusty dodaj łyżkę smalcu . Całość wymieszaj.

Smażoną kapustę udekoruj posiekaną natką pietruszki . Danie dopraw ponownie pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż na talerz . Kapusta od razu gotowa jest do podania . Na naszej stronie znajdziesz również klasyczną wersję kapusty zasmażanej . Apetyczne warzywo doskonale skomponuje się z wyśmienitym kotletem schabowym według Kuronia .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy