Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń robi najlepszą marynatę do kotletów schabowych. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 10.09.2022 22:19

Kuroń robi najlepszą marynatę do kotletów schabowych. Trick z liściem laurowym odbiera mowę

kotlet schabowy
Canva / arfo

Kotlety schabowe są obowiązkową pozycją w arsenale każdego kucharza. Marynowanie mięsa w mleku nie jest już dla większości z nas żadną tajemnicą. Jakub Kuroń zdradza jednak, że do takiej marynaty warto dodać liść laurowy. Kotlety schabowe z dodatkiem liścia laurowego są pyszne jak nigdy wcześniej.

Liść laurowy jest kojarzony w kuchni polskiej przede wszystkim z przyrządzaniem zup, sosów czy gulaszy. Jego dodatek nadaje potrawom przyjemnego, korzennego posmaku. Ten aromat możemy z powodzeniem wykorzystać do zamarynowania kotletów schabowych. Koniecznie wypróbuj ten sposób.

Przepis na pyszne kotlety schabowe

Składniki na marynatę:

  • 500 ml mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1,5 łyżki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 600 g schabu środkowego

Pozostałe składniki do smażenia:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  •  jajko

  • 1 szklanka bułki tartej

  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia

Jak przyrządzić aromatyczne kotlety schabowe

Przygotuj marynatę na kotlety schabowe: do dużej miski wlej mleko. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do mleka. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do marynaty w całości. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i wszystko razem wymieszaj.

Mięso na kotlety schabowe pokrój w grube plastry. Każdy rozbij równomiernie tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety schabowe dodaj do marynaty. Płyn powinien równomiernie przykrywać mięso. Odstaw całość do lodówki na 3-4 godziny.

Zamarynowane kotlety wyjmij z lodówki. Na osobnych talerzykach przygotuj składniki panierki. Kotlety schabowe panieruj kolejno w macę, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgranym tłuszczu. Kotlety schabowe powinny smażyć się 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone kotlety schabowe mają złocistą, apetyczną panierkę. Po usmażeniu odsącz gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Spróbuj intrygujących kotletów korsarza. Lekkie kotlety bez smażenia znajdziesz w tym przepisie.

Canva / joannawnuk
Canva / joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron