Kuroń robi najlepszą marynatę do kotletów schabowych. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Kotlety schabowe są obowiązkową pozycją w arsenale każdego kucharza. Marynowanie mięsa w mleku nie jest już dla większości z nas żadną tajemnicą. Jakub Kuroń zdradza jednak, że do takiej marynaty warto dodać liść laurowy. Kotlety schabowe z dodatkiem liścia laurowego są pyszne jak nigdy wcześniej.
Liść laurowy jest kojarzony w kuchni polskiej przede wszystkim z przyrządzaniem zup, sosów czy gulaszy. Jego dodatek nadaje potrawom przyjemnego, korzennego posmaku. Ten aromat możemy z powodzeniem wykorzystać do zamarynowania kotletów schabowych. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Przepis na pyszne kotlety schabowe
Składniki na marynatę:
500 ml mleka
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
600 g schabu środkowego
Pozostałe składniki do smażenia:
1 szklanka mąki pszennej
jajko
1 szklanka bułki tartej
olej roślinny lub np. smalec do smażenia
Jak przyrządzić aromatyczne kotlety schabowe
Przygotuj marynatę na kotlety schabowe: do dużej miski wlej mleko. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do mleka. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do marynaty w całości. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i wszystko razem wymieszaj.
Mięso na kotlety schabowe pokrój w grube plastry. Każdy rozbij równomiernie tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety schabowe dodaj do marynaty. Płyn powinien równomiernie przykrywać mięso. Odstaw całość do lodówki na 3-4 godziny.
Zamarynowane kotlety wyjmij z lodówki. Na osobnych talerzykach przygotuj składniki panierki. Kotlety schabowe panieruj kolejno w macę, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgranym tłuszczu. Kotlety schabowe powinny smażyć się 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone kotlety schabowe mają złocistą, apetyczną panierkę. Po usmażeniu odsącz gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Spróbuj intrygujących kotletów korsarza. Lekkie kotlety bez smażenia znajdziesz w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Źródło: kuron